Wasdroger

Het energielabel voor wasdrogers loopt van A+++ tot D. De zuinigste wasdrogers hebben energielabel A+++, de minst zuinige inmiddels B. Milieu Centraal legt uit wat er op het label staat en waar je op kan letten.

Het energielabel laat zien hoe zuinig de wasdroger omgaat met energie. Behalve op de labelklasse (de letter) kan je ook letten op het energieverbruik per jaar. Daarmee kan je verschillende soorten drogers goed met elkaar vergelijken. Verder staat er informatie op over het soort droger (bijvoorbeeld condens of luchtafvoer), de trommelinhoud en het geluid dat de droger maakt.

Er zijn verschillende soorten wasdrogers. Warmtepompdrogers zijn het zuinigst: de meest zuinige modellen hebben energielabel A+++. Warmtepompdrogers zijn in de winkel wel duurder, maar verdienen zich voor een deel – of zelfs helemaal - terug via de lagere energierekening. Een warmtepompdroger met label A+++ verbruikt maar een derde van de stroom die een wasdroger met label B nodig heeft. Lees hierover meer op milieucentraal.nl/wasdroger.

Hoe ziet het energielabel eruit?

Afbeelding energielabel wasdroger. Op de pagina staat een toegankelijke uitleg van de afbeelding.
Klik op het vergrootglas om de afbeelding te vergroten

Label loopt van A+++ tot D

A+++ is het zuinigste label en D is het minst zuinige label. Wasdrogers met labels A+++ tot B zijn ruim verkrijgbaar. In de (web)winkel kan je nog wasdrogers met energielabel C tegenkomen, maar dat zijn vaak modellen die eerder op de markt zijn gebracht maar niet meer nieuw worden gemaakt. Nieuwe wasdrogers met label D worden niet of nauwelijks meer verkocht.

Het energielabel voor wasdrogers is op 1 maart 2021 nog niet vernieuwd, dit komt waarschijnlijk pas in de tweede helft van 2025.

Bespaartips gebruik wasdroger

  1. 01

    Ga je een wasdroger kopen? Let op het energielabel: kies een warmtepompdroger met een label A+++. Kijk ook naar het stroomverbruik per jaar. En kies een droger die bij de grootte van jouw wasmachine past: niet te klein en niet te groot.

  2. 02

    Gebruik de droger niet als het niet nodig is: hang de was aan de lijn. Doe dit als het kan buiten, anders op een wasrek in een onverwarmde ruimte in huis.

  3. 03

    Kies een automatisch programma dat stopt als je was droog is (bijvoorbeeld strijkdroog of kastdroog). Dit programma kost minder stroom dan een programma met een vaste tijd.

  4. 04

    Meer handige tips over energiebesparing en tips voor het vervangen van jouw wasdroger, staan op milieucentraal.nl/wasdroger.

Energielabel wasdroogcombinatie

Het energielabel voor wasdroogcombinaties is op 1 maart 2021 vernieuwd en loopt van A tot G. Een wasdroogcombinatie kan handig zijn als je weinig ruimte hebt: het is een wasmachine en droger in één. Maar in de praktijk zijn deze machines minder zuinig dan losse apparaten. 

In een wasdroogcombinatie kan het wasprogramma vaak meer wasgoed verwerken dan het droogprogramma. Als je met een volle trommel wast, moet je dus meerdere keren het droogprogramma gebruiken. In de praktijk laten veel mensen de wasmachine dus halfvol draaien, waarna meteen het droogprogramma volgt. Dit is ongunstig voor het totale energiegebruik dat nodig is om alle was te wassen en drogen.

Hoe ziet het wasdroog-energielabel eruit?

Op het label van een wasdroogcombinatie staan 2 energielabels: aan de linkerkant voor de hele cyclus (wassen plus drogen), aan de rechterkant alleen voor het wasdeel van de cyclus. Verder staat er o.a. informatie over het energieverbruik per 100 wasbeurten, de trommelinhoud en het watergebruik. Het label voor wassen is gebaseerd op het eco 40-60 programma (lees meer bij Energielabel wasmachine).

Afbeelding energielabel wasdroogcombinatie. Op de pagina staat een toegankelijke uitleg van de afbeelding.
Klik op het vergrootglas om de afbeelding te vergroten

Meer over het energielabel

Lees verder Wil je wat meer weten over het energielabel, bijvoorbeeld hoe het wordt vastgesteld? Kijk op Energielabel op apparaten. Energielabel op apparaten