Milieu Centraal

Huidig energielabel

Apparaten zijn veel zuiniger geworden sinds de introductie van het energielabel in 1992. Daarom heeft de Europese Unie sinds 2010 vernieuwde energielabels ingevoerd. 

Het huidige energielabel telt drie klassen die zuiniger zijn dan label A: A+, A++, en A+++ (zuinigst). Het maakt voor het energieverbruik flink uit welke klasse je kiest. Zo is een koelkast met label A+++ twee keer zo zuinig als een koelkast met label A+.

Het energieverbruik (en eventueel waterverbruik) van vaatwassers, wasmachines en wasdroger staat op het huidige label per jaar ('annum') vermeld. De EU gaat daarbij uit van 280 vaatwasbeurten per jaar, 220 wasbeurten, en 160 droogbeurten. Ook sluipverbruik (stroomverbruik tijdens stand-by en uit) is meegerekend.

Opletten bij vergelijken oude en nieuwe energielabels

De labels van voor 2010 zijn soms nog in de winkel te vinden. Dat heeft als nadeel dat niet altijd in één oogopslag duidelijk is welk apparaat het energiezuinigst is. Zo kan een wasdroger met een energielabel A van voor 2010 energiezuiniger zijn dan een wasdroger met het huidige energielabel A++.

Doordat de vermelding van het energie- en waterverbruik op het energielabel van wasdrogers, afwas- en wasmachines verandert, van verbruik per cyclus naar jaarverbruik, zijn apparaten ook daarop niet meer rechtstreeks met elkaar vergelijken.

Apparaten met het huidige en het oude energielabel zijn alleen met elkaar te vergelijken door het energie- en waterverbruik van het oude energielabel (per cyclus dus) om te rekenen naar het jaarlijks verbruik. Lees hier hoe dat moet: www.energielabel.nl/wasmachine, www.energielabel.nl/vaatwasser en www.energielabel.nl/wasdroger.

Welke apparaten hebben energielabel?

Energielabels zijn inmiddels verplicht voor koel-en vriesapparatuur, vaatwassers, wasmachines, wasdrogers, airconditioners, televisies, verlichting, ovens en afzuigkappen. Apparaten die nog op de markt gebracht zijn met een oud energielabel mogen dat behouden, ook nadat het nieuwe energielabel verplicht is geworden. Nog niet alle oude energielabels zijn uit de winkels verdwenen.