Milieu Centraal

Energielabel ovens

In het algemeen geldt: hoe kleiner een oven, hoe minder energie hij verbruikt. Aan het energielabel zie je hoe zuinig een apparaat is vergeleken met ovens van dezelfde omvang. Er is een energielabel voor zowel elektrische ovens als voor gasovens. De zuinigste ovens hebben energielabel A+++.

In de winkel kun je bij elektrische ovens naast het nieuwe energielabel ook nog het oude energielabel tegenkomen. Bij het oude label loopt de schaal van A tot en met G en bij het nieuwe energielabel  van A+++ tot en met D. Ovens die nieuw op de markt komen, moeten minimaal energieklasse D hebben. Het oude energielabel A hoeft niet overeen te komen met het nieuwe energielabel A. Een oven met een oud label A kan namelijk energiezuiniger zijn dan een oven met een nieuw energielabel A+. Wil je ovens met elkaar vergelijken, kijk dan naar het energieverbruik per cyclus.

Energielabel toegelicht

Op het energielabel vind je informatie over de energie-efficiëntie en het energieverbruik in kWh per cyclus. Het pictogram geeft aan of het gaat om een elektrische oven (snoer met stekker) of een gasoven (gasvlammetje).

Energielabel Elektrische Oven Energielabel Gasoven

Het energielabel is relatief: het geeft aan hoe zuinig de oven is met energie vergeleken met andere ovens van eenzelfde formaat. Daardoor kan het voorkomen dat een kleine oven met energielabel C toch minder energie gebruikt dan een grotere oven met energielabel A. Je kunt daarom het beste kijken naar het aangegeven energieverbruik in kWh per cyclus, en dan vooral het verbruik van de functie die je het meest gaat gebruiken: hetelucht (pictogram met ventilator) of 'gewoon' (pictogram met streep onder en boven).

Combimagnetrons, stoomovens, kleine ovens of draagbare ovens hebben geen energielabel.

Bespaartips gebruik oven

  • Vaak is het niet nodig om de oven voor te verwarmen. 
  • Gebruik, als die aanwezig is, de heteluchtfunctie.
  • Kijk voor meer praktische tips op www.milieucentraal.nl.