Milieu Centraal

Energielabel was- droog combinatie

Vooral door ruimtegebrek kan het handig zijn een was-droogcombinatie aan te schaffen. In de praktijk zijn deze machines minder zuinig dan ze op het eerste gezicht lijken. Voor was-droogcombinaties is geen nieuw energielabel ingevoerd.

In een was-droogcombinatie kan het wasprogramma vaak twee keer zo veel wasgoed verwerken als het droogprogramma. Hierdoor is het nodig om na één keer wassen het droogprogramma twee keer te gebruiken. In de praktijk komt het vaak voor dat de wasmachine halfvol draait, waarna het droogprogramma direct volgt. Dit is ongunstig voor het totale energiegebruik dat nodig is om alle was te wassen en drogen.

Energielabel toegelicht

Energielabel WasdroogcombiDe eisen voor een was-droogcombinatie zijn vergelijkbaar met die van wasmachines en wasdrogers. Het is een optelsom van de eisen voor een bepaald label wasmachine en de eisen voor eenzelfde label luchtafvoerdroger. Het label houdt dus geen rekening met de kleinere hoeveelheid wasgoed die de machine kan drogen.

Bespaartips gebruik wasdroog-combi

Minder stroom gebruiken is beter voor het milieu, en verlaagt jouw energierekening. Kiezen voor een apparaat met energielabel A helpt je daarbij, maar je kan ook zelf actie ondernemen, tijdens gebruik.

  • Stop niet automatisch alle wasgoed altijd in de droger: wellicht kan het de was buiten drogen of op een waslijn ergens in huis.
  • Centrifugeer het wasgoed op een hoger toerental als je het daarna in de droger wilt drogen. Dat kost iets meer stroom, maar bespaart nog meer energie in de droger omdat die korter hoeft te draaien. Netto dus winst. Kijk wel even op de kledinglabels: niet alle stoffen kunnen tegen het centrifugeren op een hoog toerental.
  • Kies voor een energiezuinig programma's zoals 'strijkdroog'.
  • Let bij aanschaf van een droger op automatische programmering; dan bepaalt de vochtigheid van de was het einde van het droogprogramma en eindigt het drogen als de was droog is (en niet pas als de tijdsduur van het programma is verlopen).
  • Kies een droger met een capaciteit die past bij jouw behoefte. Eén droogbeurt met een volle droger kost minder energie dan twee droogbeurten met een halfvolle droger. Als de droger dezelfde capaciteit heeft als de wasmachine, kan alle wasgoed in één keer in de droger.
  • Zie voor meer energiebespaartips rond wassen en drogen www.milieucentraal.nl/wasdroger, en www.milieucentraal.nl/wasmachine.