Afzuigkap

Het label op afzuigkappen loopt van A tot en met G en helpt je om een energiezuinige keuze te maken. Elke twee jaar wordt de top van de schaal met een “+” uitgebreid totdat in 2021 energieklasse “A+++” is bereikt.

Energielabel toegelicht

Op het energielabel staat het jaarlijks energieverbruik in kWh. Hierbij wordt uitgegaan van een dagelijks gebruik van 60 minuten voor de afzuigkap en 120 minuten voor de verlichting.

De zwarte pijl bovenaan geeft de energie-efficiëntieklasse van de afzuigkap aan. Onderin vind je van links naar rechts de volgende informatie op het energielabel:

 • de efficiëntie van de afzuiging; dit geeft aan hoe goed de afzuigkap de lucht afvoert (pictogram met ventilator).
 • de efficiëntie van de verlichting; dit geeft aan hoe energiezuinig de lampen zijn (pictogram met lamp)
 • de efficiëntie van het filtering; dit geeft aan hoeveel vet de filters tegenhouden (pictogram met filter) 
  het geluidsniveau in dB (pictogram met geluid symbool).

Bespaartips gebruik afzuigkap

 1. 1

  Schakel het licht van de afzuigkap uit als je een tijdje weg bent bij het fornuis, of als de keuken al licht genoeg is.

 2. 2

  In veel bestaande afzuigkappen zit 40 tot 80 watt aan ingebouwde verlichting. Vervang (indien mogelijk) deze verlichting door led-lampen. Zo bespaar je 85 procent op het elektriciteitsgebruik van deze verlichting. 

 3. 3

  Was of vervang de filters regelmatig. Een dichtgeslibd filter blokkeert de luchtstroom, verslechtert de werking van de afzuigkap en kan zelfs brand veroorzaken.

 4. 4

  De afzuigkap kost energie, maar goed gebruiken is belangrijk voor een gezonde luchtkwaliteit in huis. Gebruik een hoge stand tijdens het koken en zet hem na het koken in een lagere stand.