Advies nieuwe auto kopen

Bedenk welke auto het beste past bij je gebruik en uitgaven, voordat je je laat verleiden in de showroom. Een kleine, zuinige, nieuwe auto is het beste voor je portemonnee en het milieu.

Het energielabel laat zien welke auto zuinig is met brandstof, vergeleken met andere auto's uit dezelfde klasse. Dat maakt onderling vergelijken makkelijk. Vergelijken tussen verschillende autoklassen is lastiger.

Uit onderzoek blijkt dat veel autobezitters rondrijden in een auto die groter is dan ze eigenlijk nodig hebben. Dat is duur en slecht voor het milieu.

Milieuvriendelijke auto kiezen

Wil je bij het kopen van een auto rekening houden met het milieu, kies dan een nieuwe auto, met energielabel A van een passend formaat (niet te groot).

Het juiste formaat

De eerste stap om een zuinige auto te vinden is het juiste formaat te kiezen: hoe kleiner hoe zuiniger. Vervolgens kun je binnen de grootteklasse die bij jou past het zuinigste label kiezen. Het energielabel laat zien hoe zuinig de auto is met brandstof, vergeleken met andere auto's in dezelfde klasse. Minder brandstof is minder kosten, en minder CO2-uitstoot  - beter voor het milieu dus.

Leeftijd van de auto

Tot slot heeft ook de leeftijd van de auto gevolgen voor milieubelasting: hoe nieuwer een auto, des te minder luchtvervuilende stoffen die uitstoot. Dat komt doordat de Europese Unie steeds strengere eisen stelt aan automotoren. Milieu Centraal vertelt je meer over het kopen van een zuinige auto.

Meer informatie

  1. 01

    Milieu Centraal geeft tips en achtergrondinformatie over het kopen van een zuinige auto.

  2. 02
  3. 03

    Op Ecotest kun je zien wat de modellen van jouw voorkeur in de praktijk verbruiken.

  4. 04

    Op Spritmonitor, de verbruiksmonitor van Autoweek of (voor lease-rijders) werkelijkverbruik.nl kun je jouw praktijkverbruik vergelijken met anderen.