Milieu Centraal

Energielabel airconditioner

Een airconditioner kan verkoeling bieden als het 's zomers te warm is, maar vreet energie - zeker vergeleken met het energiezuinig alternatief: de ventilator.

De airconditioner koelt de lucht binnenshuis en voert warmte af naar buiten. Daardoor gaat de temperatuur 5 tot 10 gaden omlaag. Een airconditioner kan - afhankelijk van het model en het energielabel - jaarlijks honderden kWh aan elektriciteit gebruiken.

Wil je wel koelte in huis maar niet teveel elektriciteit verbruiken? Overweeg dan een ventilator. Die laat de gevoelstemperatuur 2 tot 3 graden dalen en verbruikt maar ongeveer 15 kWh per jaar.

Ga je toch voor een airco maar wil je geen al te grote stroomslurper? Kies dan een zogeheten splitsysteem (één element binnen, één buiten) met een passend vermogen (100 watt per vierkante meter), energielabel A+ en een zo laag mogelijk jaarverbruik (dit staat op het label aangegeven). Er zijn zowel splitsystemen die aan de muur bevestigd moeten worden als mobiele splitsystemen verkrijgbaar.

Splitsystemen zijn in aanschaf duurder dan mono-blocksystemen (airconditioners die uit één geheel bestaan). Monoblocksystemen gebruiken echter veel meer stroom en zijn dus een stuk duurder in gebruik.

Energielabel toegelicht

Airco's hebben een energielabel waarop informatie staat over het energiegebruik (per jaar of per uur), de energie-efficiëntie (voor koelen en - indien van toepassing - voor verwarmen) en de hoeveelheid geluid die de airconditioner maakt. Airconditioners met energielabel A+ zijn het efficiëntst en hebben een relatief laag energieverbruik ten opzichte van de koelcapaciteit. Er zijn aparte energielabels voor splitsystemen en monoblock-airconditioners

Let op: Omdat voor splitsystemen en monoblock-systemen een andere methode wordt gebruikt om de energieklasse te bepalen, kan je de energielabels van split- en monoblock-systemen niet met elkaar vergelijken. Zo is een monoblock-systeem met energielabel A even energiezuinig als een splitsysteem met energielabel D.

Het nieuwe energielabel

Het oude energielabel had één standaard methode om het energieverbruik van airconditioners te bepalen. Deze hield echter geen rekening met het feit dat splitsysteem airconditioners niet altijd voluit aan staan; een groot deel van de tijd is er sprake van gedeeltelijke belasting. Bij het nieuwe label wordt rekening gehouden met de buitentemperaturen door het jaar heen en met het feit dat een splitsysteem airconditioner bij die temperaturen harder of minder hard moet werken. Hieruit wordt een jaarverbruik berekend, dat op het energielabel staat aangegeven. Bij monoblocksystemen is deze methode niet mogelijk; hier wordt het verbruik per 60 minuten aangegeven op het label.

Splitsysteem airconditioners

1556split -airco -560

En Label Airco B

Momenteel hebben de nu verkrijgbare meest efficiënte splitsysteem airconditioners energieklasse A+.

Wanneer de airconditioner ook kan verwarmen, wordt apart aangegeven hoe energiezuinig de airconditioner deze functie uitvoert. Deze informatie vind je op het label onder het symbool met de rode ventilator (zie rechter label).

Voor de verwarmingsfunctie van splitsystemen maakt het nogal uit wat de buitentemperatuur is. Daarom is Europa op het Energielabel in drie gebieden verdeeld; voor elk van die gebieden is het jaarlijks energieverbruik en de energie-efficiëntie van de verwarmingsfunctie van de airconditioner berekend.

Nederland valt in het groene gebied. Ga je de airconditioner in Nederland gebruiken om ruimten te verwarmen, dan moet je dus letten op de gegevens in de middenkolom.

Het jaarverbruik onder standaardomstandigheden voor koelen - en indien van toepassing - voor verwarmen staat aangegeven in kWh/annum.

Monoblock systemen

1556monoblock -airco -560

En Label Airco D

Momenteel hebben de nu verkrijgbare meest efficiënte monoblock-systemen energieklasse A+.

Wanneer het systeem ook kan verwarmen, staat onder het symbool met de rode ventilator (zie rechter label) aangegeven hoe energie-efficiënt de airconditioner de ruimte verwarmt.

Het energieverbruik per uur (voor koelen en indien van toepassing voor verwarmen) staat aangegeven in kWh per 60 minuten.

Bespaartips gebruik airco

  • Houd warmte buiten, door ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden; zeker wanneer je een airco aan zet.
  • Kijk voor meer informatie en praktische tips op www.milieucentraal.nl/airco.