Airconditioner

Hand met airco afstandsbediening. Airco lager zetten bespaart energie.
Een airconditioner kan verkoeling bieden als het 's zomers te warm is, maar vreet energie - zeker vergeleken met het energiezuinige alternatief: de ventilator.

De airconditioner koelt de lucht in huis en voert warmte af naar buiten. Daardoor gaat de temperatuur omlaag. Een airconditioner kan - afhankelijk van het model en het energielabel - jaarlijks honderden kWh aan elektriciteit gebruiken.

Wil je wel koelte in huis maar niet teveel elektriciteit verbruiken? Overweeg dan een ventilator. Die laat de gevoelstemperatuur een paar graden dalen en verbruikt maar ongeveer 15 kWh per jaar.

Ga je toch voor een airco maar wil je geen al te grote stroomslurper? Kies dan een zogeheten splitsysteem (één element binnen, één buiten) met een passend vermogen (100 watt per vierkante meter), energielabel A++ of hoger en een zo laag mogelijk jaarverbruik (dit staat op het label aangegeven).

Energielabel toegelicht

Airco's hebben een energielabel waarop informatie staat over het energiegebruik (per jaar of per uur), de energie-efficiëntie (voor koelen en - indien van toepassing - voor verwarmen) en de hoeveelheid geluid die de airconditioner maakt. Airconditioners met energielabel A++ of hoger zijn het efficiëntst en hebben een relatief laag energieverbruik ten opzichte van de koelcapaciteit. Er zijn aparte energielabels voor splitsystemen en monoblock-airconditioners

Let op: Omdat voor splitsystemen en monoblock-systemen een andere methode wordt gebruikt om de energieklasse te bepalen, kan je de energielabels van split- en monoblock-systemen niet met elkaar vergelijken. Zo is een monoblock-systeem met energielabel A even energiezuinig als een splitsysteem met energielabel D. Kijk daarom ook naar het energiegebruik per jaar dat op het label wordt vermeld.

Energielabel splitsysteem airco

Afbeelding energielabel splistsysteem airco. Op de pagina staat een toegankelijke uitleg van de afbeelding.
Vergroot afbeelding
Klik op het vergrootglas om de afbeelding te vergroten

Wat staat er op het energielabel van een split airco?

Op het energielabel van een split airco vind je de volgende informatie:

 • energie efficiëntie klasse ('het energielabel'). Dit is aangegeven met de letters A+++ tot en met D. Klasse A+++ (donkergroen) is het zuinigst, klasse D (rood) het minst zuinig.
 • koelvermogen in kiloWatt (kW).
 • seizoensgebonden energie-efficiëntieverhouding (SEER-waarde).
 • energieverbruik in kilowattuur per jaar.
 • geluidsniveau van de binnenunit (in decibel).
 • geluidsniveau van de buitenunit (in decibel).

Bovenaan het label staan (I) de merknaam of naam van de leverancier en (II) het type-aanduiding van de leverancier voor dit specifieke model (meestal een cijferlettercombinatie).

Op dit moment hebben de zuinigste splitsysteem airconditioners energieklasse A++. Tip: let ook altijd op het energieverbruik per jaar, daarmee kun je apparaten goed vergelijken.

Energielabel van airco die ook kan verwarmen

Wanneer de airconditioner ook kan verwarmen (dus ook warmtepomp is) staat er nog een extra kolom met informatie op het energielabel. Dit geeft aan hoe energiezuinig de airconditioner kan verwarmen. Deze informatie vind je op het label onder het symbool met de rode ventilator en het woord SCOP (zie afbeelding hieronder).

Voor de verwarmingsfunctie van splitsystemen maakt het nogal uit wat de buitentemperatuur is. Daarom is Europa op het Energielabel in drie gebieden verdeeld; voor elk van die gebieden is het jaarlijks energieverbruik en de energie-efficiëntie van de verwarmingsfunctie van de airconditioner berekend.

Nederland valt in het groene gebied. Ga je de airconditioner in Nederland gebruiken om ruimten te verwarmen, dan moet je dus letten op de gegevens in de middenkolom.

Vergroot afbeelding
Klik op het vergrootglas om de afbeelding te vergroten

Energielabel monoblock airco

Vergroot afbeelding
Klik op het vergrootglas om de afbeelding te vergroten

Wat staat er op het energielabel van een monoblock airco?

Op het energielabel van een monoblock airco vind je de volgende informatie:

 • energie efficiëntie klasse ('het energielabel'). Dit is aangegeven met de letters A+++ tot en met D. Klasse A+++ (donkergroen) is het zuinigst, klasse D (rood) het minst zuinig.
 • koelvermogen in kiloWatt (kW).
 • energie-efficiëntieverhouding (EER-waarde).
 • geluidsniveau (in decibel).
 • energieverbruik in kilowattuur per 60 minuten.

Bovenaan het label staan (I) de merknaam of naam van de leverancier en (II) het type-aanduiding van de leverancier voor dit specifieke model (meestal een cijferlettercombinatie)

De zuinigste monoblock-systemen hebben op dit moment energieklasse A+. Tip: let ook op het energieverbruik per 60 minuten, daarmee kun je apparaten goed vergelijken.

Monoblock die ook kan verwarmen

Wanneer het systeem ook kan verwarmen, heeft het energielabel nog een extra kolom met de labelklasse voor verwarmen. Dit herken je aan het symbool met de rode ventilator en het woord COP, het rechter deel van het label hieronder. Dit geeft aan hoe zuinig de airconditioner de ruimte verwarmt.

Vergroot afbeelding
Klik op het vergrootglas om de afbeelding te vergroten

Bespaartips gebruik airco

 1. 01

  Houd warmte buiten, door zonneschermen omlaag te doen, de gordijnen dicht te houden en ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden; zeker wanneer je een airco aan zet.

 2. 02

  Kijk voor meer informatie en praktische tips op milieucentraal.nl/airco.