Airconditioner

Hand met airco afstandsbediening. Airco lager zetten bespaart energie.
Een airconditioner kan verkoeling bieden als het 's zomers te warm is, maar vreet energie - zeker vergeleken met het energiezuinig alternatief: de ventilator.

De airconditioner koelt de lucht binnenshuis en voert warmte af naar buiten. Daardoor gaat de temperatuur 5 tot 10 graden omlaag. Een airconditioner kan - afhankelijk van het model en het energielabel - jaarlijks honderden kWh aan elektriciteit gebruiken.

Wil je wel koelte in huis maar niet teveel elektriciteit verbruiken? Overweeg dan een ventilator. Die laat de gevoelstemperatuur een paar graden dalen en verbruikt maar ongeveer 15 kWh per jaar.

Ga je toch voor een airco maar wil je geen al te grote stroomslurper? Kies dan een zogeheten splitsysteem (één element binnen, één buiten) met een passend vermogen (100 watt per vierkante meter), energielabel A++ of hoger en een zo laag mogelijk jaarverbruik (dit staat op het label aangegeven).

Energielabel toegelicht

Airco's hebben een energielabel waarop informatie staat over het energiegebruik (per jaar of per uur), de energie-efficiëntie (voor koelen en - indien van toepassing - voor verwarmen) en de hoeveelheid geluid die de airconditioner maakt. Airconditioners met energielabel A++ of hoger zijn het efficiëntst en hebben een relatief laag energieverbruik ten opzichte van de koelcapaciteit. Er zijn aparte energielabels voor splitsystemen en monoblock-airconditioners

Let op: Omdat voor splitsystemen en monoblock-systemen een andere methode wordt gebruikt om de energieklasse te bepalen, kan je de energielabels van split- en monoblock-systemen niet met elkaar vergelijken. Zo is een monoblock-systeem met energielabel A even energiezuinig als een splitsysteem met energielabel D. Kijk daarom ook naar het energiegebruik per jaar dat op het label wordt vermeld.

Splitsysteem airconditioners

Klik op het vergrootglas om de afbeelding te vergroten

Het jaarverbruik onder standaardomstandigheden voor koelen - en indien van toepassing - voor verwarmen staat aangegeven in kWh/annum.

Momenteel hebben de nu verkrijgbare meest efficiënte splitsysteem airconditioners energieklasse A++.De energie efficiëntieklasse voor koelen staat onder het symbool met de blauwe ventilator (SEER). 

Wanneer de airconditioner ook kan verwarmen, dus ook warmtepomp is, wordt apart aangegeven hoe energiezuinig de airconditioner deze functie uitvoert. Deze informatie vind je op het label onder het symbool met de rode ventilator (SCOP).

Voor de verwarmingsfunctie van splitsystemen maakt het nogal uit wat de buitentemperatuur is. Daarom is Europa op het Energielabel in drie gebieden verdeeld; voor elk van die gebieden is het jaarlijks energieverbruik en de energie-efficiëntie van de verwarmingsfunctie van de airconditioner berekend.

Nederland valt in het groene gebied. Ga je de airconditioner in Nederland gebruiken om ruimten te verwarmen, dan moet je dus letten op de gegevens in de middenkolom.

Klik op het vergrootglas om de afbeelding te vergroten

Monoblock systemen

Klik op het vergrootglas om de afbeelding te vergroten

Het energieverbruik per uur (voor koelen en indien van toepassing voor verwarmen) staat aangegeven in kWh per 60 minuten.

Momenteel hebben de nu verkrijgbare meest efficiënte monoblock-systemen energieklasse A+.

Het energieverbruik per uur (voor koelen en indien van toepassing voor verwarmen) staat aangegeven in kWh per 60 minuten.

Wanneer het systeem ook kan verwarmen, staat onder het symbool met de rode ventilator (zie rechter deel van het label) aaangegeven hoe energie-efficiënt de airconditioner de ruimte verwarmt.

Klik op het vergrootglas om de afbeelding te vergroten

Bespaartips gebruik airco

  1. 01

    Houd warmte buiten, door zonneschermen omlaag te doen, de gordijnen dicht te houden en ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden; zeker wanneer je een airco aan zet.

  2. 02

    Kijk voor meer informatie en praktische tips op milieucentraal.nl/airco.