CV-ketel

Man geeft instructie aan andere man over cv-ketel. Onderhoud en instelling cv-ketel.
Er is een apart energielabel voor de combiketel die voor zowel verwarming (pictogram radiator) als warm water (pictogram kraantje) zorgt en voor de CV-ketel die alleen voor verwarming zorgt. Naast de energie-efficiëntieklassen vind je informatie over het geluidsniveau, de warmteafgifte in kilowatt en indien van toepassing een symbool dat aangeeft dat het toestel zo ingesteld kan worden dat het alleen in de daluren werkt (pictogram klokje).

Momenteel is A++ het hoogst haalbare label op de markt als het gaat om verwarming en A als het gaat om warm water. Vanaf 26 september 2019 wordt A+++ het hoogst haalbare voor verwarming en verdwijnen klassen E, F en G. Voor warm water wordt A+ toegevoegd en verdwijnt klasse G.

Energielabel combiketel (verwarming en warm water)

Afbeelding energielabel CV combiketel. Op de pagina staat een toegankelijke uitleg van de afbeelding
Vergroot afbeelding
Klik op het vergrootglas om de afbeelding te vergroten

Wat staat er op het energielabel?

De volgende informatie staat op het energielabel:

 • energie efficiëntie klasse ('het energielabel'). Bij een combiketel staat dit twee keer op het label: één keer voor verwarming (pictogram radiator) en één keer voor warm water (pictogram kraantje).
  De efficiëntie van de CV-ketel voor verwarming wordt aangegeven met de letters A++ tot en met G. Label A++ is het zuinigst (donkergroen), label G het minst zuinig (rood).
  De efficiëntie van de CV-ketel voor warm water wordt aangegeven met de letters A tot en met G. Label A is het zuinigst (donkergroen), label G het minst zuinig (rood). 
 • geluidniveau in decibel
 • warmteverlies in kilowatt
 • optie voor daluren

Energielabel CV-ketels (verwarming)

Afbeelding energielabel CV-ketel verwarming. Op de pagina staat een toegankelijke uitleg van de afbeelding
Vergroot afbeelding
Klik op het vergrootglas om de afbeelding te vergroten

Wat staat er op het energielabel?

De volgende informatie staat op het energielabel:

 • energie efficiëntie klasse ('het energielabel'). De efficiëntie van de CV-ketel voor verwarming (pictogram radiator) wordt aangegeven met de letters A++ tot en met G. Label A++ is het zuinigst (donkergroen), label G het minst zuinig (rood).
 • geluidniveau in decibel
 • warmteverlies in kilowatt

Combinatie pakketten

Ketels kunnen worden verkocht in combinatie met een modulerende thermostaat, een zonne-boiler of een tweede verwarmingstoestel zoals een warmtepomp. De energie-efficiëntie van het totale pakket is in dat geval anders dan van de ketel alleen. Bij pakketten heeft daarom niet alleen de ketel een energielabel, maar berekent de fabrikant of de installateur ook een energielabel voor het totale pakket. 

Voor pakketten met toestellen voor verwarming staan in de linkerkolom van het energielabel de energie-efficiëntieklassen van het toestel voor verwarming (pictogram radiator) en indien van toepassing voor warm water (pictogram kraantje). Verder staat aangekruist wat er in het pakket is opgenomen:

 • een zonneboiler (pictogram zonnecollector)
 • een warmwatertank (pictogram watertank)
 • een temperatuurregelaar (pictogram thermostaat)
 • een tweede verwarmingstoestel (pictogram ketel)

In de rechterkolom staan de energie-efficiëntieklassen van het pakket voor verwarming en indien van toepassing voor warm water.

Voor pakketten met ketels voor alleen warm water (pictogram kraantje) staan in de linkerkolom van het energielabel de energie-efficiëntieklassen van het toestel voor warm water en de vermelding of er een zonneboiler (pictogram zonnecollector) en/of warmwatertank (pictogram watertank) is opgenomen in het pakket. In de rechterkolom staan de energie-efficiëntieklassen van het totale pakket.