Wat betekent het energielabel op apparaten?

Op veel apparaten zit het energielabel. Dat laat in een oogopslag zien of het apparaat zuinig is met energie.

Het energielabel is een (door de Europese Unie) verplicht informatielabel. In de (web)winkel krijg je met de letters A+++ tot en met D en met kleuren (donkergroen tot en met rood) informatie over het energieverbruik van: afwasmachines, airconditioners, koel- en vriesapparatuur, ovens, verlichting, wasdrogers, wasdroogcombinaties, wasmachines en televisies. Vergelijkingssites zijn trouwens niet verplicht om het energielabel te tonen.

Voor veel apparaten geldt dat door aangescherpte energie-efficiëntie eisen vanuit de Europese Unie geen apparaten met labels A, B, C of D meer voor de Europese markt mogen worden geproduceerd. Voor koelkasten en vriezers geldt bijvoorbeeld dat A+ de minst zuinige klasse is voor apparaten die nieuw op de markt worden gebracht.

De energie-efficiëntie is niet de enige informatie op het energielabel. Ook het stroomverbruik en -indien van toepassing- het waterverbruik zijn op het label te vinden. Daarnaast kun je er informatie aantreffen over bijvoorbeeld de capaciteit van het apparaat en het geluidsniveau.

Hoe komt een apparaat aan een energielabel?

In de wet staat vastgelegd welke informatie op het energielabel moet staan. Om die informatie te verkrijgen, vinden standaard metingen plaats. Daardoor zijn de resultaten van verschillende apparaten met elkaar te vergelijken. Zo wordt bij wasmachines altijd gemeten hoeveel energie het apparaat gebruikt tijdens wasbeurten met volle en halfvolle belading bij zowel 60 als 40 graden, met het eco programma aan.

De fabrikant voert de metingen zelf uit. Aan de hand van de gegevens wordt berekend hoe energiezuinig het apparaat is en hoeveel elektriciteit het apparaat jaarlijks gebruikt bij gemiddeld gebruik. De informatie uit de berekeningen komt op het energielabel te staan, dat meegeleverd wordt aan de winkelier. De winkelier plakt het op het apparaat.

Controle op energielabels apparaten

De Voedsel- en Warenautoriteit controleert steekproefsgewijs of winkels de energielabels aanbrengen op de apparaten. Verder test de overheid steeds één apparaat om te controleren of de door de fabrikant opgegeven waarden kloppen.

Apparaten zonder energielabel

Niet alle elektrische apparaten hebben een energielabel: decoders en computers bijvoorbeeld niet. Het is wel zinvol om ook bij deze apparaten te letten op elektriciteitsverbruik (bij aankoop en eenmaal thuis), want ook via deze apparaten kun je elektriciteit besparen.

Meer praktische tips om elektriciteit te besparen op heel veel verschillende apparaten, staan op milieucentraal.nl/apparaten.

Andere labels over energieverbruik

Naast het bekende energielabel, zijn er nog andere labels die iets zeggen over energieverbruik van apparaten, waaronder het Amerikaanse Energy Star, het Europese Ecolabel en het Zweedse TCO.

Meer informatie

  • Geschrokken van de energierekening? Ga naar www.bespaartest.nl! Met eenvoudige bespaartips, bespaar je tot honderden euro's op je energierekening.