Oven

In het algemeen geldt: hoe kleiner een oven, hoe minder energie hij verbruikt. Aan het energielabel zie je hoe zuinig een apparaat is vergeleken met ovens van dezelfde omvang. Er is een energielabel voor zowel elektrische ovens als voor gasovens. De zuinigste ovens hebben energielabel A+++.

Het energielabel  voor ovens loopt van A+++ tot en met D. Ovens die nieuw op de markt komen, moeten sinds 2020 minimaal energieklasse A hebben. Wil je ovens met elkaar vergelijken, kijk dan vooral naar het energieverbruik per cyclus. Daaraan kun je zien of bijvoorbeeld een grote oven met een goed label in het gebruik zuiniger is dan een kleinere oven met een iets minder goed label.

In de winkel kun je bij elektrische ovens naast het nieuwe energielabel ook nog het oude energielabel tegenkomen. Bij het oude label loopt de schaal van A tot en met G. De labelklassen zijn niet gemakkelijk ‘om te rekenen’ naar de nieuwe labels, maar het verbruik per cyclus is wel vergelijkbaar.

Hoe ziet het energielabel eruit?

Op het energielabel vind je informatie over de energie-efficiëntie en het energieverbruik in kWh of MJ per cyclus. Het pictogram geeft aan of het gaat om een elektrische oven (snoer met stekker) of een gasoven (gasvlammetje).

Afbeelding energielabel gasoven en elektrische oven. Op de pagina staat een toegankelijke uitleg van de afbeelding.
Vergroot afbeelding
Klik op het vergrootglas om de afbeelding te vergroten

Wat staat er op het energielabel?

De volgende informatie staat op het energielabel:

 • energie efficiëntie klasse ('het energielabel'). Met de letters A+++ tot en met D wordt aangegeven hoe zuinig de koelkast of vriezer is. Label A+++ is het zuinigst (donkergroen), label D het minst zuinig (rood)
 • inhoud van de over (in liter)
 • energieverbruik in kilowattuur per cyclus, met en zonder gebruik van de heteluchtfunctie.

Let op: formaat oven maakt verschil

Het energielabel is relatief: het geeft aan hoe zuinig de oven is met energie vergeleken met andere ovens van eenzelfde formaat. Daardoor kan het voorkomen dat een kleine oven met energielabel A toch minder energie gebruikt dan een grotere oven met energielabel A+.

Je kunt daarom het beste kijken naar het aangegeven energieverbruik in kWh per cyclus, en dan vooral het verbruik van de functie die je het meest gaat gebruiken: hetelucht (pictogram met ventilator) of 'gewoon' (pictogram met streep onder en boven). Twijfel je tussen een even grote oven op gas of op elektriciteit, dan kun je wel de labelklasse vergelijken.

Combimagnetrons, stoomovens, kleine ovens of draagbare ovens hebben geen energielabel.

Bespaartips gebruik oven

 1. 01

  Vaak is het niet nodig om de oven voor te verwarmen. Het bakken kan dan wel iets langer duren, dat kun je uitproberen.

 2. 02

  Gebruik, als die aanwezig is, de heteluchtfunctie, die op lagere temperatuur werkt.

 3. 03

  Kijk voor meer praktische tips op milieucentraal.nl/oven/.