Milieu Centraal

Stofzuiger

Vanaf 1 september 2014 hebben stofzuigers, die door fabrikanten nieuw op de markt worden gebracht, een energielabel. Het heeft energieklassen van A tot G en is verplicht door een Europese richtlijn.

Stofzuigers met een vermogen van meer dan 1600 Watt mogen vanaf die datum niet meer op de markt gebracht worden. Daarmee wordt 62 kWh de bovengrens aan het gemiddelde jaarlijkse energiegebruik van nieuwe stofzuigers. Je kan onzuinigere stofzuigers zonder energielabel nog wel in de winkel tegenkomen als deel van oudere partijen in het assortiment.

Vanaf 1 september 2017 gelden er strengere maximumnormen voor het energiegebruik van stofzuigers die op de markt gebracht worden. Dan zal het label energieklassen van A+++ tot D tellen. De bovengrens wordt dan 900 Watt. Dat betekent een een gemiddeld jaarverbruik van maximaal 43 kWh.

Een huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 3.300 kWh aan stroom. De stofzuiger maakt doorgaans 1 à 2 procent van een stroomrekening uit.

Energielabel toegelicht

1556stofzuigers -560

Bespaartips apparaten

  • Je kan tips over het energiezuinig gebruik van apparaten vinden op milieucentraal.nl/apparaten.
  • Geschrokken van de energierekening? Ga naar www.bespaartest.nl! Met eenvoudige bespaartips, bespaar je tot honderden euro's op je energierekening.
  • Vraag in de winkel naar de Energieweter van een apparaat. Die geeft aan wat de jaarlijkse stroomkosten van het apparaat zijn, bij gemiddeld gebruik. De Energieweter staat op steeds meer apparaten. Zie ook www.energieweter.nl.