Milieu Centraal

Energielabel ventilatie-unit

Vanaf 2016 hebben nieuwe ventilatie-units een verplicht energielabel om aan te geven hoe efficiënt ze met energie omgaan.

De verplichting geldt voor ventilatie-units die bestemd zijn voor luchtverversing in woningen. Dat zijn alle units voor mechanische ventilatie en voor balansventilatie, dus zowel lokale units in één ruimte als centrale units voor ventilatie van de hele woning. De verplichting geldt niet voor kleine ventilatoren zoals losse toilet- en badkamerventilatoren, tafelventilatoren en plafondventilatoren. 

Op het energielabel wordt de energie-efficiëntieklasse aangeduid met de letters A+ tot en met G. A+ is het meest energiezuinig, G het minst. Het label van een unit wordt bepaald aan de hand van het jaarlijkse energieverbruik van de ventilator, de warmte die eventuele warmteterugwinning van de unit oplevert en (eventueel) de warmte die nodig is om de unit te ontdooien als het vriest. Units voor balansventilatie met warmteterugwinning (WTW) kunnen label A+ krijgen, units voor mechanische ventilatie komen waarschijnlijk niet verder dan label B.

Naast de energie-efficiëntie vind je nog meer kenmerken terug op het label, zoals het geluidniveau van de unit (maximaal 45 dB) en de maximale capaciteit (hoeveelheid luchtverversing in m3 per uur).

Ventilatie-units die voor 2016 op de markt zijn gekomen, hebben geen energielabel.

Energielabel: zo ziet het eruit

Energielabel Ventilatie -unit

Bespaartips ventileren

Energiebesparen is niet alleen goed voor het milieu, het scheelt ook geld op je energierekening.

  • Onderhoud je ventilatiesysteem goed. Maak roosters een keer per jaar schoon met een sopje (losse onderdelen) en de stofzuiger (binnenwerk).
  • Ventielen kun je loshalen en met een sopje schoonmaken. Zet elk ventiel op dezelfde plaats terug; handig is om er met een stift een merkje op te zetten (woonkamer, slaapkamer enz).
  • Laat de ventilatie-unit zelf eens in de 2 jaar onderhouden. Dit kun je niet zelf.
  • Laat het hele systeem eens in de 4 jaar controleren en opnieuw inregelen.
  • Winddrukgeregelde roosters zorgen ervoor dat er niet te veel lucht binnenkomt als het hard waait. Dat scheelt in je stookkosten en is comfortabeler.
  • Kijk of je kunt kiezen voor een gelijkstroomventilator (in plaats van wisselstroom). Die zijn zuiniger.
  • Een vraaggestuurd systeem regelt precies waar ventilatie nodig is en is daardoor zuiniger.
  • Meer tips vind je op www.milieucentraal.nl/mechanischeventilatie en www.milieucentraal.nl/balansventilatie.