Milieu Centraal

Energielabel verlichting

Door lampen met energielabel A, A+ en A++ te gebruiken, gaat jouw energierekening omlaag. Het stroomverbruik voor verlichting kan bijvoorbeeld meer dan halveren als je veelgebruikte gloeilampen en halogeenlampen vervangt door ledlampen.

Energielabel toegelicht

1556verlichting -560

Gloeilampen, halogeenlampen, spaarlampen, tl-lampen en ledlampen zijn verplicht voorzien van een energielabel. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een lamp is met elektriciteit vergeleken met andere lampen. Je kunt nog oude lampen in de winkel tegenkomen die niet van een energielabel zijn voorzien. Dit geldt met name voor reflectorlampen en ledlampen.

Nieuw energielabel op lampen

Bij het nieuwe label is klasse A++ het zuinigst. Bij het oude label was energieklasse A het zuinigst. Een ander verschil tussen oud en nieuw is dat het nieuwe label van toepassing is op bijna alle lampen. Ook onder meer reflectorlampen, laagvolt halogeenlampen en ledlampen zijn nu verplicht voorzien van een energielabel. Ledlampen, spaarlampen en TL-lampen hebben de zuinigste energielabels. Halogeen- en gloeilampen de minst zuinige.

Een oud en een nieuw energielabel kan je niet zomaar met elkaar vergelijken. Zo kan een lamp met A-energieklasse volgens het oude label zuiniger zijn dan een lamp uit de nieuwe A+-categorie. Wil je lampen met een oud en een nieuw energielabel met elkaar vergelijken op energiezuinigheid? Deel dan het aantal lumen door het aantal watt. Hoe hoger dit getal, des te zuiniger de lamp.

Behalve het energielabel vind je op de verpakking van een lamp onder andere ook het vermogen (in watt), de lichtopbrengst (in lumen), de levensduur (in branduren) en het aantal keren dat de lamp in- en uitgeschakeld kan worden (in schakelcycli).

Energielabel op armaturen

Armaturen worden steeds vaker verkocht met bijgeleverde lampen. Het is En Label Armatuurhandig om te weten welke energieklasse deze bijgeleverde lampen hebben en ook welke lampen je zelf kan indraaien als je de armatuur eenmaal in huis hebt. Daarom is er ook voor armaturen een energielabel in het leven geroepen. Sinds 2014 is dit energielabel verplicht.

Wanneer je zelf (vervangende) lampen kan indraaien, geeft het label aan over welke energieklassen deze lampen kunnen beschikken. Is een energieklasse niet mogelijk, dan is deze doorgestreept. Is er een lamp bijgeleverd, dan vind je onder het energielabel de energieklasse van deze lamp.
 
Steeds meer armaturen hebben ingebouwde lampen die niet vervangbaar zijn. In dit geval staat op het label aangegeven welke energieklasse deze ingebouwde lampen hebben en een melding dat ze niet vervangen kunnen worden.
En Label Armatuur Inbouw
Een combinatie is eveneens mogelijk. Op het energielabel hiernaast gaat het om een armatuur met ingebouwde ledlampen met energieklasse A tot A++. Verder is er een lamp met energieklasse C bijgeleverd. Die is wel te vervangen. Je kunt dan een vervangende lamp kopen met energieklasse C, D of E. Klasse B en hoger is niet mogelijk voor deze fitting.

 

Bespaartips verlichting