Koelkast en vriezer

Het energielabel voor koelkasten en vriezers loopt vanaf 1 maart 2021 van A tot G. De zuinigste koel- en vriesapparaten hebben energielabel A, de minst zuinige G. Milieu Centraal legt uit wat er op het label staat en waar je op kan letten.

Het energielabel laat zien hoe zuinig de koelkast of vriezer omgaat met energie. Behalve op de labelklasse (de letter) kan je ook letten op het energieverbruik per jaar. Daarmee kan je verschillende koelkasten en vriezers goed vergelijken, en zie je bijvoorbeeld dat een groter model meer energie verbruikt dan een kleinere. Verder vind je op het label informatie over de inhoud van het koel- en vriesgedeelte en hoeveel geluid het apparaat maakt.

Hoe ziet het energielabel eruit?

Energielabel op 1 maart 2021 vernieuwd

Het energielabel voor koelkasten en vriezers is op 1 maart 2021 vernieuwd. Het nieuwe label loopt van A (donkergroen) tot G (rood). A is het meest zuinige energielabel, G het minst zuinige.

Voor 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot D. Nieuwe koelkasten en vriezers moesten inmiddels minstens label A+ hebben. Omdat de plusjes voor veel mensen onduidelijk waren, zijn die nu verdwenen.

Zuinigste label is B, C of D

Dat betekent niet dat koel- en vriesapparaten nu minder zuinig zijn geworden. Het nieuwe label B, C of D is ongeveer te vergelijken met het oude A+++. En wat nu label F is, was voorheen A+.

Met het nieuwe label is er ook weer ruimte voor groei. Bij het oude label zaten heel veel machines al op het hoogste niveau. Met het nieuwe label is er weer ruimte voor nóg zuinigere apparaten. 

Tip: vergelijk in de winkel of op de website de energielabels en let goed op het stroomverbruik. Ga voor een zo zuinig mogelijke koelkast.

Het label in de winkel

(Web)winkels hebben na 1 maart 2021 ongeveer 2 weken de tijd om alle oude labels te vervangen door nieuwe. Toch kan je tot december 2021 nog koelkasten en vriezers met een oud energielabel (met de plusjes) in de winkel tegenkomen. Dat zijn oude modellen die niet meer nieuw worden gemaakt. Omdat ze vanzelf uitverkocht raken, hoeven fabrikanten ze niet van een nieuw label te voorzien.

Meer over het energielabel

Wil je wat meer weten over het energielabel, bijvoorbeeld hoe het wordt vastgesteld? Kijk op Energielabel op apparaten.

Duurder in de winkel maar minder energiekosten

Een zuinige koelkast of vriezer is in de winkel vaak wat duurder dan een minder zuinig model. Maar in gebruik zijn zuinige apparaten goedkoper doordat ze minder stroom gebruiken. Bedenk dat koelkasten en vriezers lang mee gaan: zo’n 15 jaar tot 18 jaar. De hogere prijs in de winkel verdien je dus voor een groot deel of zelfs helemaal terug.

Voor het milieu is een zuinige koelkast altijd de beste keuze.

Bespaartips koelkast en vriezer

 1. 1

  Ga je een koelkast of vriezer kopen, ga dan voor een (donker)groen label.

 2. 2

  Let ook op het stroomverbruik in kWh: daarmee zie je dat een wat kleinere koelkast met hetzelfde label minder stroom verbruikt dan een grote. Kijk of je wel zo’n grote koelkast nodig hebt. Een te grote koelkast staat vooral lucht te koelen.

 3. 3

  Laat restjes eten eerst afkoelen voor je ze in de koelkast of vriezer zet. Anders moet het apparaat harder werken en dat kost meer stroom.

 4. 4

  Kijk voor meer energiebesparingstips en advies over vervangen van koel- en vriesapparaten op milieucentraal.nl/koelkast.