Koelkast en vriezer

Het energielabel voor koelkasten en vriezers van A tot G. De zuinigste koel- en vriesapparaten hebben energielabel A, de minst zuinige G. Milieu Centraal legt uit wat er op het label staat en waar je op kan letten.

Het energielabel laat zien hoe zuinig de koelkast of vriezer omgaat met energie. Behalve op de labelklasse (de letter) kan je ook letten op het energieverbruik per jaar. Daarmee kan je verschillende koelkasten en vriezers goed vergelijken, en zie je bijvoorbeeld dat een groter model meer energie verbruikt dan een kleinere. Verder vind je op het label informatie over de inhoud van het koel- en vriesgedeelte en hoeveel geluid het apparaat maakt.

Hoe ziet het energielabel eruit?

Afbeelding energielabel koelkast of vriezer. Op de pagina staat een toegankelijke uitleg van de afbeelding.
Vergroot afbeelding
Klik op het vergrootglas om de afbeelding te vergroten

Wat staat er op het energielabel?

De volgende informatie staat op het energielabel:

 • energie efficiëntie klasse ('het energielabel'). Met de letters A tot en met G wordt aangegeven hoe zuinig de koelkast of vriezer is. Label A is het zuinigst (donkergroen), label G het minst zuinig (rood)
 • energieverbruik in kilowattuur per jaar
 • inhoud van het vriesgedeelte (in liter)
 • inhoud van het koelgedeelte (in liter)
 • geluidniveau in decibel en klasse

Bovenaan het energielabel staat een qr-code die je kunt scannen voor meer informatie.

Sinds 2021 nieuw energielabel

Het energielabel voor koelkasten en vriezers is op 1 maart 2021 vernieuwd.

Voor 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot D. Omdat de plusjes voor veel mensen onduidelijk waren, zijn die nu verdwenen.

Zuinige koelkast of vriezer heeft nu label A, B of C

Dat het energielabel is veranderd, betekent niet dat koel- en vriesapparaten minder zuinig zijn geworden. Het nieuwe label C is ongeveer te vergelijken met het oude A+++. Bij het oude label zaten heel veel machines die je kon kopen al op het hoogste niveau. Met het nieuwe label is er weer ruimte voor groei en voor nóg zuinigere apparaten.

Op dit moment zijn er al wel koelkasten met nieuw label A, maar die zijn nog vrij duur. Grotere vriezers met label A of B zijn nog niet te koop. 

Tip: vergelijk in de winkel of op de website de energielabels en let goed op het stroomverbruik. Ga voor een zo zuinig mogelijke koelkast of vriezer.

Duurder in de winkel maar minder energiekosten

Een zuinige koelkast of vriezer is in de winkel vaak wat duurder dan een minder zuinig model. Maar in gebruik zijn zuinige apparaten goedkoper doordat ze minder stroom gebruiken. Bedenk dat koelkasten en vriezers lang mee gaan: zo’n 15 jaar tot 18 jaar. De hogere prijs in de winkel verdien je dus voor een groot deel of zelfs helemaal terug.

Voor het milieu is een zuinige koelkast altijd de beste keuze.

Meer over het energielabel

Lees verder Wil je wat meer weten over het energielabel, bijvoorbeeld hoe het wordt vastgesteld? Kijk op Energielabel op apparaten. Energielabel op apparaten

Bespaartips koelkast en vriezer

 1. 01

  Ga je een koelkast of vriezer kopen, ga dan voor een (donker)groen label.

 2. 02

  Let ook op het stroomverbruik in kWh: daarmee zie je dat een wat kleinere koelkast met hetzelfde label minder stroom verbruikt dan een grote. Kijk of je wel zo’n grote koelkast nodig hebt. Een te grote koelkast staat vooral lucht te koelen.

 3. 03

  Laat restjes eten eerst afkoelen voor je ze in de koelkast of vriezer zet. Anders moet het apparaat harder werken en dat kost meer stroom.

 4. 04

  Kijk voor meer energiebesparingstips en advies over vervangen van koel- en vriesapparaten op milieucentraal.nl/koelkast.