Milieu Centraal

Energielabel koelkasten en vriezers

Ook op koelkasten en vriezers in de winkel zit een energielabel. Inmiddels hebben bijna alle koel- en vriesapparaten het nieuwe label. De zuinigste apparaten met een nieuw energielabel dragen A+++.

De zuinigste modellen koelkasten en vriezers zijn vaak duurder dan vergelijkbare onzuinige exemplaren, maar dit verschil verdien je meestal terug doordat jouw elektriciteitsrekening omlaag gaat.

Energielabel toegelicht

1556koelvries -560

Nieuwe energielabel op koelkast en vriezer

Van koelkasten met het oude energielabel zijn exemplaren met energielabel A++ het zuinigst met stroom; op het nieuwe energielabel (zie afbeelding hierboven) is energieklasse A+++ het zuinigst. Door aangescherpte energie efficiëntie eisen vanuit de Europese Unie, zul je in de winkel geen koelkasten met label B, C of D meer tegenkomen. Misschien nog een enkele koelkast met label A. Apparaten die eerder al een A-label (of lager) gekregen hebben, mogen namelijk nog verkocht worden. Label A+ is de laagste klasse die is toegestaan voor nieuwe apparaten. Een A+ koelkast lijkt misschien zuinig, maar dit is in feite de onzuinigste koelkast op de markt.

Op zowel oude als nieuwe energielabels staat het energieverbruik in kWh per jaar. De energieklassen op oude en nieuwe labels zijn niet zonder meer naast elkaar te leggen. In het nieuwe energielabelsysteem kan een koelkast of vriezer net in een andere klasse uitkomen dan in het oude systeem het geval zou zijn. Ook kan een koelkast met een oud A++-label energiezuiniger zijn dan een koelkast met een nieuw A+++-label. Let daarom niet zozeer op de energieklasse bij het vergelijken van apparaten met oude en nieuwe labels, maar vergelijk het jaarlijkse energieverbruik in kWh op het label.

Let er wel op dat je alleen koelkasten vergelijkt die ongeveer dezelfde grootte (het aantal liters) hebben. Met symbolen staat verder aangegeven wat de inhoud van de koelkast en het eventuele vriesgedeelte is en wat het geluidsniveau van het apparaat is.

Bespaartips gebruik koel- en vriesapparaten

  • Let bij de aanschaf van een koelkast of diepviezer op het energielabel én op het formaat. Een te grote koelkast staat bijvoorbeeld vooral lucht te koelen.
  • Plaats de koelkast met de achterzijde minstens 10 centimeter van de muur af en houd de achterzijde stofvrij. Daardoor kan de koelkast warmte makkelijker afvoeren, hoeft die wat minder hard te werken en bespaart je stroom.
  • Kijk voor meer energiebesparingstips en advies over vervangen van koel- en vriesapparaten op www.milieucentraal.nl.