Vaatwasser

Het energielabel voor vaatwassers loopt van A tot G. De zuinigste vaatwassers hebben energielabel A, de minst zuinige G. Milieu Centraal legt uit wat er op het label staat en waar je op kan letten.

Het energielabel laat zien hoe zuinig de vaatwasser omgaat met energie. Behalve op de labelklasse (de letter) kan je ook letten op het energieverbruik per 100 afwasbeurten. Daarmee kan je verschillende modellen goed vergelijken. Verder vind je op het label informatie over het aantal couverts, het watergebruik en hoeveel geluid de afwasmachine maakt.

Hoe ziet het energielabel eruit?

Afbeelding energielabel vaatwasser. Op de pagina staat een toegankelijke uitleg van de afbeelding.
Vergroot afbeelding
Klik op het vergrootglas om de afbeelding te vergroten

Wat staat er op het energielabel?

De volgende informatie staat op het energielabel voor vaatwassers:

 • energie efficiëntie klasse ('het energielabel'). Met de letters A tot en met G wordt aangegeven hoe zuinig de koelkast of vriezer is. Label A is het zuinigst (donkergroen), label G het minst zuinig (rood)
 • energieverbruik in kilowattuur per 100 wasbeurten
 • capaciteit van de vaatwasser: het aantal standaardcouverts
 • watergebruik in liter per wasbeurt
 • geluidniveau in decibel en klasse
 • duur ecoprogramma in uren en minuten

Bovenaan het energielabel staat een qr-code die je kunt scannen voor meer informatie. Daaronder staat het merk en model van de vaatwasser.

Energielabel op 1 maart 2021 vernieuwd

Het energielabel voor vaatwassers is op 1 maart 2021 vernieuwd.

Voor 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot en met D (minst zuinig). Label A+ was sinds 2013 het minst zuinige label dat nog verkocht mocht worden. Omdat de plusjes voor veel mensen onduidelijk waren, zijn die nu verdwenen. 

Dat betekent niet dat vaatwassers nu minder zuinig zijn geworden. Het nieuwe label C is ongeveer te vergelijken met wat voorheen het zuinige A+++ was. En wat nu label F is, was voorheen A+.

Met het nieuwe label is er ook weer ruimte voor groei. Bij het oude label zaten heel veel machines al op het hoogste niveau. Met het nieuwe label is er weer ruimte voor nóg zuinigere apparaten.

Ecoprogramma bepaalt energielabel

Het energielabel voor vaatwassers is gebaseerd op het energieverbruik van het ecoprogramma. Met het ecoprogramma zit je dus altijd goed. Wil je weten wat het energieverbruik van andere programma’s is, kijk dan in de handleiding.

Duurder in de winkel maar minder energiekosten

Een zuinige vaatwasser is in de winkel vaak wat duurder dan een minder zuinig model. Maar in gebruik zijn zuinige afwasmachines goedkoper doordat ze minder stroom gebruiken. Bedenk dat vaatwassers lang mee gaan: zo’n 13 jaar. De hogere prijs in de winkel verdien je dus voor een groot deel terug.

Voor het milieu is een zuinige vaatwasser altijd de beste keuze.

Meer over het energielabel

Lees verder Wil je wat meer weten over het energielabel, bijvoorbeeld hoe het wordt vastgesteld? Kijk op Energielabel op apparaten. Energielabel op apparaten

Bespaartips vaatwasser

 1. 01

  Zet de vaatwasser pas aan als hij vol is: dat scheelt een hoop afwasbeurten per jaar.

 2. 02

  Je hoeft de vaat niet voor te spoelen, het is voldoende om etensresten weg te vegen. Spoel je toch voor, doe dat dan met koud water.

 3. 03

  Ga je een vaatwasser kopen, kies dan het liefst voor een standaard formaat. Die gaat namelijk efficiënter om met energie dan smallere modellen. Compacte of mini-vaatwassers, die op het aanrecht of onderin een keukenkastje passen, zijn in verhouding het minst zuinig.

 4. 04

  Kijk voor meer tips over energiebesparing op milieucentraal.nl/vaatwasser.