Milieu Centraal

Energielabel vaatwasser

De zuinigste vaatwassers hebben het label A+++. Vaatwasmachines met label A+ klinken ook heel zuinig, maar dat zijn eigenlijk de onzuinigste vaatwassers die nog op de markt mogen worden gebracht.

Energiezuinige afwasmachines zijn bij aankoop vaak iets duurder dan minder zuinige modellen, maar in gebruik zijn ze goedkoper doordat ze minder stroom gebruiken. De hogere aanschafprijs verdien je net niet helemaal terug.

Energielabel toegelicht

1556vaatwasser -560

Nieuw energielabel op vaatwasser

Label A+ is de laagste klasse die voor nieuwe apparaten is toegestaan. Een A+ vaatwasser lijkt misschien zuinig, maar dit is in feite de onzuinigste vaatwasser op de markt.

Het water- en energiegebruik wordt op het huidige label, dat in 2010 is ingevoerd, niet meer per beurt, maar per jaar ('annum') vermeld. De Europese Unie gaat bij de berekening van dit jaarverbruik uit van 280 vaatwasbeurten per jaar. Verder is ook het sluipverbruik (stroomverbruik tijdens stand-by en in uitstand) in het jaarverbruik opgenomen.

Het oude label kan nog in winkels voorkomen. Let op bij de vergelijking tussen het energielabel van voor 2010 en het huidige energielabel. Een vaatwasser met een oud label A kan een energiezuiniger zijn dan een machine met huidig energielabel A+.

Wil je een zuinige afwasmachine kiezen en in de winkel een exemplaar met een oud label vergelijken met een vaatwasser met het huidige energielabel? Reken dan het water- en stroomverbruik per vaat om naar jaarverbruik. Doe dat met onderstaande rekensommetjes, want alleen dan is de uitkomst vergelijkbaar met het jaarverbruik van het nieuwe energielabel.

Jaarverbruik elektriciteit vaatwasser =
280 x [energiegebruik per cyclus] + 10 kWh

Jaarverbruik water vaatwasser =
280 x [waterverbruik per cyclus].

Oud label

De meeste vaatwassers met een oud energielabel vallen in energieklasse A. Tussen die apparaten onderling zijn de verschillen in energiegebruik groot; let daarom vooral op het elektriciteitsverbruik per afwasbeurt. Een klein verschil per beurt lijkt weinig uit te maken, maar over de hele levensduur gerekend, kan het honderden euro's besparen op jouw energierekening.

Bespaartips gebruik vaatwasser

  • Kies bij voorkeur een standaard formaat vaatwasser. Die gaat namelijk efficiĆ«nter om met energie dan smallere modellen. Compacte of mini-vaatwassers, die op het aanrecht of onderin een keukenkastje passen, zijn in verhouding het minst zuinig.
  • Kijk voor meer tips over energiebesparing op www.milieucentraal.nl/vaatwasser.