Wasdroger

Het energielabel voor wasdrogers loopt van A+++ tot D. De zuinigste wasdrogers hebben energielabel A+++, de minst zuinige inmiddels B. Milieu Centraal legt uit wat er op het label staat en waar je op kan letten.

Het energielabel laat zien hoe zuinig de wasdroger omgaat met energie. Behalve op de labelklasse (de letter) kan je ook letten op het energieverbruik per jaar. Daarmee kan je verschillende soorten drogers goed met elkaar vergelijken. Verder staat er informatie op over het soort droger (bijvoorbeeld condens of luchtafvoer), de trommelinhoud en het geluid dat de droger maakt.

Er zijn verschillende soorten wasdrogers. Warmtepompdrogers zijn het zuinigst: de meest zuinige modellen hebben energielabel A+++. Warmtepompdrogers zijn in de winkel wel duurder, maar verdienen zich voor een deel – of zelfs helemaal - terug via de lagere energierekening. Een warmtepompdroger met label A+++ verbruikt maar een derde van de stroom die een wasdroger met label B nodig heeft. Lees hierover meer op milieucentraal.nl/wasdroger.

Hoe ziet het energielabel eruit?

Label loopt van A+++ tot B

A+++ is het zuinigste label voor wasdrogers. Wasdrogers moeten minimaal energielabel B hebben. Dit is momenteel het minst zuinige apparaat dat is toegestaan. In de (web)winkel kan je nog wasdrogers met energielabel C tegenkomen. Dat zijn modellen die eerder op de markt zijn gebracht maar niet meer nieuw worden gemaakt. De voorraad mag echter nog worden verkocht.

Het energielabel voor wasdrogers is op 1 maart 2021 nog niet vernieuwd, dit komt later nog.

Bespaartips gebruik wasdroger

 1. 1

  Ga je een wasdroger kopen? Let op het energielabel: kies een droger met een (donker)groen label. Kijk ook naar het stroomverbruik per jaar. En kies een droger die bij de grootte van jouw wasmachine past: dan kan alle was in één keer in de droger.

 2. 2

  Gebruik de droger niet als het niet nodig is: hang als het kan de was buiten te drogen, of op een wasrek ergens in huis. Mensen met een wasdroger hangen gemiddeld 4 van de 10 keer hun was aan de lijn.

 3. 3

  Kies voor een energiezuinig programma, bijvoorbeeld ‘strijkdroog’.

 4. 4

  Kies een automatisch programma dat stopt als je was droog is (bijvoorbeeld strijkdroog of kastdroog). Dit programma kost minder stroom dan een programma met een vaste tijd.

 5. 5

  Meer handige tips over energiebesparing en tips voor het vervangen van jouw wasdroger, staan op milieucentraal.nl/wasdroger.

Energielabel wasdroogcombinatie

Een wasdroogcombinatie kan handig zijn als je weinig ruimte hebt: het is een wasmachine en droger in één. Maar in de praktijk zijn deze machines minder zuinig dan losse apparaten. Het energielabel voor wasdroogcombinaties is op 1 maart 2021 vernieuwd en loopt van A tot G.

In een wasdroogcombinatie kan het wasprogramma vaak meer wasgoed verwerken dan het droogprogramma. Als je met een volle trommel wast, moet je dus meerdere keren het droogprogramma gebruiken. In de praktijk laten veel mensen de wasmachine dus halfvol draaien, waarna meteen het droogprogramma volgt. Dit is ongunstig voor het totale energiegebruik dat nodig is om alle was te wassen en drogen.

Hoe ziet het energielabel eruit?

Op het label van een wasdroogcombinatie staan 2 energielabels: aan de linkerkant voor de hele cyclus (wassen plus drogen), aan de rechterkant alleen voor het wasdeel van de cyclus. Verder staat er o.a. informatie over het energieverbruik per 100 wasbeurten, de trommelinhoud en het watergebruik. Het label voor wassen is gebaseerd op het eco 40-60 programma (lees meer bij Energielabel wasmachine).

Energielabel wasdroogcombi op 1 maart 2021 vernieuwd

Het energielabel voor wasdroogcombinaties is op 1 maart 2021 vernieuwd. Het loopt van A tot G, waarbij A het zuinigst is (donkergroen) en G het minst zuinig (rood). Tot december 2021 kan je het oude label nog wel in de (web)winkel tegenkomen, op oude modellen die niet meer nieuw worden gemaakt. Die modellen verdwijnen vanzelf uit de verkoop, daarom hoeft de fabrikant hoeft daarvoor geen nieuw label te maken.

Meer over het energielabel

Wil je wat meer weten over het energielabel, bijvoorbeeld hoe het wordt vastgesteld? Kijk op Energielabel op apparaten.