Milieu Centraal

Energielabel wasdroger

Zuinige wasdrogers zijn duurder, maar hebben lagere gebruikskosten. Voor wasdrogers zijn er sinds 2012 nieuwe energielabels. Bij het nieuwe energielabel is A+++ de energiezuinigste klasse. Het oude label kom je ook nog tegen in de winkel. 

Er zijn verschillende soorten wasdrogers. De zuinigste warmtepompdrogers hebben energielabel A+++ (bij het oude label is A de zuinigste energieklasse). Een andere zuinige wasdroger is de droger op gas. Het nieuwe energielabel geldt ook voor gasdrogers, maar in welke klasse gasdrogers zullen vallen is nog onbekend. Warmtepompdrogers en wasdrogers op gas zijn duurder in aanschaf. Maar warmtepompdrogers en vooral A++ label drogers verdienen zich in veel gevallen terug via de lagere energierekening. Een warmtepompdroger met label A++ verbruikt maar een derde van de stroom die een wasdroger met label B nodig heeft.

Energielabel toegelicht

1556wasdroger 02-560

Nieuw energielabel op wasdroger

Anders aan het nieuwe energielabel is dat er drie nieuwe zuinige klassen zijn boven A: A+, A++ en A+++ (het zuinigst). Door aangescherpte energie efficiëntie eisen vanuit de Europese Unie, zal je in de winkel bijna geen wasdrogers met D meer tegenkomen. Nieuwe wasdrogers moeten per 1 november 2015 minimaal energielabel B hebben; dit is momenteel het onzuinigste apparaat dat is toegestaan. Wasdrogers met energielabel C die eerder op de markt zijn gebracht, mogen nog worden verkocht. In de winkel zijn deze nog volop verkrijgbaar.

De zuinigste wasdrogers zijn de warmtepompdroger en de gasdroger. De warmtepompdroger heeft energielabel A, A+, A++ of A+++. Met het nieuwe energielabel krijgt ook de gasdroger er een, maar welk is nog onbekend. Het oude energielabel was alleen voor elektrische apparaten.

Het energiegebruik wordt niet meer per cyclus, maar per jaar ('annum') vermeld. De Europese Unie gaat bij de berekening van dit jaarverbruik uit van 160 droogbeurten per jaar. Verder is ook het sluipverbruik (stroomverbruik tijdens stand-by en in uitstand) in het jaarverbruik opgenomen.

Voorlopig kun je zowel wasdrogers met het oude als het nieuwe energielabel tegenkomen. Wil je een wasdroger met een oud label vergelijken met een machine met een nieuw energielabel, reken dan het stroomverbruik per cyclus om naar jaarverbruik. Doe dat met onderstaande rekensom, want alleen dan is de uitkomst vergelijkbaar met het jaarverbruik van het nieuwe energielabel.

Jaarverbruik elektriciteit wasdroger = 123 x [energiegebruik per cyclus] + 10 kWh

Het getal 123 in deze omrekening staat niet voor het gemiddeld aantal jaarlijkse droogbeurten, maar is een factor om de omrekening te kunnen maken.

Oud energielabel

Op het oude energielabel staat het energieverbruik per droogbeurt van een wasdroger vermeld. Dit verbruik is gemeten met een standaardtest voor een droogbeurt 'droog katoen'.

Bespaartips gebruik wasdroger

De energierekening gaat omlaag, en je doet het milieu een plezier, als je niet alleen let op energielabels, maar ook tijdens gebruik oplet dat het apparaat niet meer energie opmaakt dan nodig is. Daarom hier enkele praktische tips.

  • Je bespaart energie als je het wasgoed goed centrifugeert op een hoger toerental, voordat het de droger ingaat. Dat kost iets meer stroom, maar het zorgt er ook voor dat de droger minder lang hoeft te drogen en dat bespaart meer. Kijk wel even op de kledinglabels: niet alle stoffen kunnen tegen het centrifugeren op een hoog toerental.
  • Kies een automatisch programma, waarbij gemeten wordt of je was droog is. Dit programma kost minder stroom dan een programma met een vaste tijd.
  • Meer handige tips over energiebesparing en tips voor het vervangen van jouw wasdroger, staan op www.milieucentraal.nl/wasdroger.