Milieu Centraal

Energielabel wasmachine

De zuinigste wasmachine hebben energielabel A+++. Wasmachines met de oude energielabels van voor 2010 zijn bijna allemaal uit de winkels verdwenen. 

Een wasmachine die zuinig omgaat met energie, is vaak iets duurder dan zijn onzuinige broertjes met dezelfde capaciteit, maar in gebruik zijn zuinige wasmachines goedkoper doordat ze (veel) minder stroom gebruiken. Jaarlijks kan dat flink schelen op de elektriciteitsrekening, ten opzichte van een onzuinige wasmachine.

Energielabel toegelicht

1556wasmachine -560

Nieuw energielabel op wasmachine

Het nieuwe energielabel heeft drie nieuwe klassen boven A: A+, A++ en A+++ (het zuinigst). Energieklasse A+ lijkt op het label misschien op het eerste gezicht zuinig, maar dit is momenteel de onzuinigste klasse bij wasmachines: volgens de regels van de Europese Unie moeten alle nieuwe wasmachines namelijk energielabel A+ of hoger hebben. Wasmachines die eerder op de markt kwamen met een A- of B-label mogen wel nog verkocht worden.

De indeling van het nieuwe energielabel is nu alweer ingehaald door de techniek: binnen de klasse A+++ is inmiddels een grote variatie in energiezuinigheid ontstaan. Fabrikanten van zuinige wasmachines hanteren daarom een extra indeling binnen de klasse A+++: A+++-10/20/30/40 en 50%. Dit zijn geen officiële categorieën. Ze worden niet door alle (web)winkels gebruikt (begin 2014).

Ook nieuw is dat het water- en energiegebruik niet meer per cyclus, maar per jaar ('annum') staan vermeld. De Europese Unie gaat bij de berekening van dit jaarverbruik uit van 220 wasbeurten per jaar, die deels op 40 en deels op 60 graden worden gedraaid (deels met volle, en deels met halfvolle belading). Verder is ook het sluipverbruik (stroomverbruik tijdens stand-by en in uitstand) in het jaarverbruik opgenomen.

Het oude en nieuwe energielabel kunnen niet zonder meer met elkaar worden vergeleken. Een wasmachine met een oud label A kan namelijk een stuk energiezuiniger zijn dan een machine met een nieuw energielabel A+.

Wil je een wasmachine met een oud label vergelijken met een machine met een nieuw energielabel, reken dan het water- en stroomverbruik per cyclus om naar jaarverbruik. Doe dat met onderstaande rekensommetjes, want alleen dan is de uitkomst vergelijkbaar met het jaarverbruik van het nieuwe energielabel.

Jaarverbruik elektriciteit wasmachine =
165 x [energiegebruik per cyclus] + 10 kWh

Jaarverbruik water wasmachine =
210 x [waterverbruik per cyclus].

Bespaartips gebruik wasmachine

Energiebesparen is niet alleen beter voor het milieu, het scheelt je ook geld op de energierekening.

  • Als het om gebruik van de wasmachine gaat, kan je vooral energie besparen door te letten op de temperatuur waarop je wast. De meeste wasmiddelen werken goed vanaf 30 graden, speciale wasmiddelen zelfs op 15 graden.
  • Laad de trommel zo vol mogelijk. Per kilo wasgoed is het energiegebruik dan lager, zelfs als de wasmachine een beladingssensor heeft.
  • Maak je gebruik van een droger om de was te drogen, stel dan de wasmachine in op een hoger toerental. Hoe hoger het toerental, des te droger de was na het centrifugeren is. Een hoger toerental kost een beetje extra stroom, maar bespaart meer op energie in de droger - netto dus winst. Kijk wel even op de kledinglabels: niet alle stoffen kunnen tegen het centrifugeren op een hoog toerental.
  • Droog je de was aan de lijn of aan een rekje, centrifugeer dan op een laag toerental. Dit scheelt in stroomgebruik van de wasmachine.
  • Meer tips om energie(kosten) te besparen staan op www.milieucentraal.nl/wasmachine.