Voordeel zuinige auto: BPM, wegenbelasting en bijtelling

De overheid wil milieuvriendelijke keuzes stimuleren, ook in de showroom. Daarom zijn er financiële voordelen als je een nieuwe zuinige auto aanschaft.

Het voordeel zit voor een belangrijk deel in de aanschafbelasting (BPM). Leaserijders met een zuinige auto merken het via een lagere bijtelling.

Er zijn voorwaarden voor de fiscale regelingen bekend gemaakt voor 2015 en 2016 (onder voorbehoud). Daarom kun je er vanuit gaan dat de voordelen tot die tijd overeind blijven. De voorwaarden worden wel elk jaar veranderd.

De aanschafbelasting (BPM) is tegenwoordig volledig afhankelijk van de hoeveelheid CO2 die de auto uitstoot per km; de grenswaarde voor vrijstelling (schijftarief 0 euro) wordt geleidelijk strenger.

Tot 2016 worden alleen auto's die minder dan 50 gram CO2 per km uitstoten en oldtimers vrijgesteld van de wegenbelasting.

Lagere aanschafbelasting voor zuinige auto

Sinds 2013 hangt de BPM volledig van de CO2-uitstoot van een auto af. De voorwaarde voor vrijstelling van BPM (schijftarief 0 euro) is strenger geworden.

Vouw het veld hieronder uit om de schijven en tarieven van 2015 en die tot en met 2020 (onder voorbehoud) te tonen. Elke schijf heeft een minimale en maximale CO2-uitstoot, in g/km. Ernaast staat de prijs per gram die de belastingdienst in rekening brengt (bij vrijstelling: 0 euro). In 2015 en 2016 is de vaste voet 175 euro en vanaf 2017 is deze 350 euro.

De grenswaarden voor auto’s met een ottomotor (benzine, hybride, LPG en CNG auto’s) en dieselmotor zijn vanaf 2015 gelijk getrokken. Wel is er voor auto’s met een dieselmotor een dieseltoeslag als zij meer dan 70 gram/km uitstoten. Deze dieseltoeslag is 86 euro per gram CO2-uitstoot boven de 70 gram CO2-uitstoot per kilometer.

Hybride auto's hebben behalve een benzine- of dieselmotor ook een elektromotor. Deze werkt met een accu die oplaadt tijdens bijvoorbeeld remmen. Voor hybrides gelden bovenstaande schijven. 

Gaat het om een accu die opgeladen kan worden met elektriciteit uit het stopcontact, dan is het geen hybride maar een semi-elektrische auto en deze is tot en met 2016 vrijgesteld van BPM. Vanaf 2017 gelden de schijftarieven in onderstaande tabel (onder voorbehoud). De vaste voet is 0 euro.

Vrijstelling wegenbelasting alleen voor extreem zuinige modellen

De wegenbelasting (officieel: motorrijtuigenbelasting of MRB) is vooral afhankelijk van het gewicht van de auto, het type motor en het type brandstof. Als de CO2-uitstoot per km onder een bepaalde grenswaarde blijft, hoef je voor de auto helemaal geen wegenbelasting te betalen.

Vanaf 1 januari 2015 tot en met eind 2015 geldt de vrijstelling van MRB voor auto's met een zeer lage CO2-uitstoot: maximaal 50 gram per km. Dat betekent praktisch dat alleen elektrische en semi-elektrische auto's er voor in aanmerking komen. Per 1 januari 2016 vervalt de grenswaarde van 50 gram per km en moet in principe iedere auto die CO2 uitstoot MRB betalen. Alleen volledig elektrische auto’s (en oldtimers van meer dan 40 jaar oud) worden dan vrijgesteld van MRB. Auto’s die in 2015 vrijgesteld zijn maar wel CO2 uitstoten, betalen in 2016 het halve tarief MRB.

Kijk op de site van de Belastingdienst om je huidige MRB uit te rekenen of om na te gaan hoe het zit bij de aanschaf van je volgende auto.

Minder bijtelling voor zuinige leaseauto

De bijtelling voor leaseauto's en andere zakelijke rijders hangt af van de hoeveelheid CO2 die de auto uitstoot. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto en is afhankelijk van het jaar waarin een kenteken voor het eerst is afgegeven. Vouw het veld hieronder uit om de bijtelling voor auto’s waarbij een kenteken voor het eerst wordt afgegeven in 2015 en in 2016 te zien. 

Bijtelling 60 maanden vanaf tenaamstelling geldig

Op de dag dat het kenteken van een leaseauto voor het eerst op naam wordt gesteld, wordt ook gekeken welk percentage bijtelling erbij hoort. Die bijtelling blijft vervolgens geldig gedurende 60 maanden - ook als in de tussentijd de grenswaarden strenger worden, of de auto van eigenaar of gebruiker wisselt.

Meer informatie

  1. 01

    Bereken de BPM voor een personenauto via de Belastingdienst.

  2. 02
  3. 03

    Informatie over wegenbelasting voor old-timers is te vinden bij de Belastingdienst en ANWB.