Zuinige rijstijl bespaart brandstof

Het energielabel helpt je om in de showroom te zien welke auto zuinig is met brandstof, maar je kunt ook zelf actie ondernemen om brandstof te besparen. Als je een beetje let op je rijstijl, dan bespaar je tot wel 10 procent op je brandstof. Goed voor je portemonnee en het milieu!

De rijstijl waarmee je brandstof bespaart, heet Het Nieuwe Rijden. Als het je lukt om daarmee tien procent minder brandstof te gebruiken, dan scheelt dat niet alleen brandstofkosten, maar ook tien procent CO2-uitstoot.

Zo werkt het nieuwe rijden

  • Schakel zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling. Rijd zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid met een laag toerental in de hoogste versnelling, waarbij de motor soepel loopt. Dus: 80 km/u in de 5e versnelling, 50 km/u in de 4e versnelling. Voor alle auto's geldt het advies om tussen 2.000 en 2.500 toeren naar een hogere versnelling te schakelen.
  • Kijk zo ver mogelijk vooruit en anticipeer op het overige verkeer. Zie je dat je snelheid moet minderen of stoppen voor een stoplicht, laat dan op tijd het gas los, ontkoppel niet en laat de auto in de versnelling van dat moment uitrollen.
  • Zet de motor af bij korte stops, zoals voor de spoorwegovergang of wanneer je in een lange rij staat voor het verkeerslicht.
  • Controleer de bandenspanning elke twee manden. Doe dit als je banden 'koud' zijn: binnen 3 km na de start van de rit. De juiste bandenspanning zorgt voor minder brandstofverbruik, betere grip, een langere levensduur en een kortere remweg.

Meer tips voor een zuinige rijstijl, onder andere speciaal voor oudere auto's en automaten, lees je op de site van Milieu Centraal.

Test je rijstijl

Benieuwd of jij al zuinig rijdt? Met de juiste rijstijl kun je zo'n 10 procent brandstof besparen. Doe de test en ontdek hoe jij scoort en waar nog winst te behalen is. Ontdek hoe zuinig jij rijdt

Meer informatie

  1. 01

    Alles over het nieuwe rijden staat op hetnieuwerijden.nl.

  2. 02

    Op de site van Milieu Centraal lees je veel informatie over duurzaam vervoer.