Verhuurders en energielabel

Zoek je energielabel

Heeft het huis wat je wilt verhuren al een energielabel? Dat is verplicht! Check het daarom met je postcode en huisnummer. Doe de check!
Ga je een woning verhuren? Dan ben je verplicht om een pdf met het energielabel aan de nieuwe huurder te geven. Als de woning geen geldig energielabel heeft, kan je als verhuurder een boete krijgen.

Voor verhuurders van huurwoningen onder de liberalisatiegrens wordt het energielabel gebruikt voor het bepalen van de maximale huur van de woning via het woningwaarderingsstelsel.

Uitzondering op verplichting energielabel: kamerverhuur

Het is energielabel is verplicht bij verhuur van zelfstandige woningen. De verplichting geldt niet voor het verhuren van losse kamers, omdat in zo'n geval een keuken, badkamer en/of toilet wordt gedeeld met andere bewoners. De energielabelplicht geldt dus ook niet voor studentenkamers.

Een energielabel registreren

Wil je een woning verhuren, dan schakel je een erkende energieadviseur in om het energielabel vast te stellen. Deze energieadviseur komt langs bij de woning, neemt de woningkenmerken op en berekent het energielabel. Je vindt een gecertificeerd energielabeladviseur via de website zoekeenenergieadviseur.nl.

Meerdere woningen tegelijkertijd

Als woningen erg op elkaar lijken is het mogelijk om op basis van representativiteit sneller en goedkoper meerdere woningen tegelijk te laten voorzien van een energielabel. Een energieadviseur kan hier meer over vertellen. Mogelijk is er al eerder een energielabel geregistreerd voor de woning die je wilt verhuren. Kijk op Zoek je energielabel om te zien of dat het geval is.

Energieprestatie en huurpunten

De energiezuinigheid van een huurwoning telt mee in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (wws). Meer informatie is te vinden op www.rijksoverheid.nl.

Particuliere verhuurders

Particuliere verhuurders die aan de slag willen met het verduurzamen van hun woningen vinden hierover informatie op de website van Vastgoed Belang.