Verhuurders en energielabel

Ga je een woning verhuren? Dan ben je verplicht om een pdf met het energielabel aan de nieuwe huurder te geven. Als de woning geen geldig energielabel heeft, kan je als verhuurder een boete krijgen

Voor verhuurders van huurwoningen onder de liberalisatiegrens wordt het energielabel gebruikt voor het bepalen van de maximale huur van de woning via het woningwaarderingsstelsel.

Uitzondering op verplichting energielabel: kamerverhuur

Het is energielabel is verplicht bij verhuur van gehele woningen. De verplichting geldt niet voor het verhuren van losse kamers. Dus ook niet voor studentenkamers.

Een energielabel registreren

Voor het krijgen van energielabel schakelt de verhuurder een erkende energieadviseur in. Een energieadviseur komt langs, neemt kenmerken op van de woning en berekent het energielabel.

Meerdere woningen tegelijkertijd

Als woningen erg op elkaar lijken is het mogelijk om op basis van representativiteit sneller en goedkoper meerdere woningen tegelijk te laten voorzien van een energielabel. Een energieadviseur kan hier meer over vertellen.

Energieprestatie en huurpunten

De energiezuinigheid van een huurwoning telt mee in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (wws). Meer informatie is te vinden op www.rijksoverheid.nl.

Particuliere verhuurders en woningverbetering

Particuliere verhuurders die aan de slag willen met het verduurzamen van hun woningen vinden hierover informatie op www.samenenergiebesparen.nl.