Energielabel woningen

Als je je huis gaat verkopen en een nieuw huis koopt, of wanneer je een nieuwe woning gaat huren of verhuren, dan krijg je te maken met het energielabel. Het energielabel laat je zien hoe zuinig een huis is, en wat je kunt doen om het comfortabeler en energiezuiniger te maken.

Als koper of huurder heb je recht op een energielabel. Als verkoper of verhuurder ben je dus ook verplicht om een geldig geregistreerd energielabel te hebben voor de woning. Is dat label er niet, dan riskeert de verkoper of verhuurder een boete.

Meer informatie voor:

Benieuwd naar het energielabel van je huis? Kijk op Zoek je energielabel
Heb je geen label of is het verlopen? Lees hoe je een label kunt registreren.

Waarom een energielabel?

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning energiezuinig of -onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een energiezuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Daarbij hoef je aan een woning met een goed energielabel ook minder te investeren in verduurzaming.

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, energiezuinige ventilatie, zonnepanelen en wordt op een duurzame manier verwarmd. Het energielabel is een document (.pdf) waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Huis kopen? Vraag naar het energielabel!

Gratis advies: hoe maak je je huis energiezuiniger 

Heeft jouw woning nog niet zo'n goed energielabel en wil je weten wat je kunt doen om dat te verbeteren? Ontdek de mogelijkheden, kosten en besparingen op www.verbeterjehuis.nl.

Verbeter Je Huis

Advies Vul de verbetercheck in op Verbeter Je Huis en kom erachter wat jij kunt doen om je huis energiezuiniger te maken! Doe de check!

De voordelen van een goed geïsoleerd en energiezuinig huis zijn:

  • Behagelijker en comfortabeler wonen
  • Lagere energierekening
  • Minder CO2-uitstoot voor een beter milieu
  • Waardestijging van de woning en kortere verkooptijd

Energielabel en het energieverbruik in de praktijk

Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig de installaties zijn. Natuurlijk hangt de energierekening ook af van je gedrag: hoe zuinig stook je, hoeveel warm water gebruik je, hoeveel apparaten heb je en hoe intensief gebruik je die? In soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel kan daarom het energieverbruik toch verschillend zijn.