Energielabel woningen

Als je je huis gaat verkopen en een nieuw huis koopt, of wanneer je een nieuwe woning gaat huren of verhuren, dan krijg je te maken met het energielabel. Het energielabel laat je zien hoe zuinig een huis is, en wat je kunt doen om het comfortabeler en energiezuiniger te maken.

Als koper of huurder heb je recht op een energielabel. De verkoper of verhuurder is dus verplicht om een geldig geregistreerd energielabel te hebben voor de woning, ook voor een recreatiewoning. Is dat energielabel er niet, dan riskeer je als verkoper of verhuurder een boete.

Informatie voor verkopers

Ga je je huis verkopen? Ontdek hoe je op tijd een energielabel aanvraagt en registreert.

Informatie voor kopers

Ben je op zoek naar een koophuis? Ontdek wat je als koper aan het energielabel hebt.

Informatie voor verhuurders

Wanneer heb je als verhuurder een energielabel nodig?

Informatie voor huurders

Wat heb je als huurder aan het energielabel?

Waarom een energielabel?

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning energiezuinig of -onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een energiezuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Daarbij hoef je aan een woning met een goed energielabel ook minder te investeren in verduurzaming. Vanaf 1 januari 2024 kun je ook een hogere hypotheek krijgen voor een woning met een goed energielabel. Ook kun je meer lenen om een woning met een slecht label te verduurzamen.

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, energiezuinige ventilatie, zonnepanelen en wordt op een duurzame manier verwarmd. Het energielabel is een document (.pdf) waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Huis kopen? Vraag naar het energielabel!

Gratis advies: hoe maak je je huis energiezuiniger

Heeft jouw woning nog niet zo'n goed energielabel en wil je weten wat je kunt doen om dat te verbeteren? Ontdek de mogelijkheden, kosten en besparingen op verbeterjehuis.nl.

Verbeter je huis

Advies Vul de verbetercheck in op Verbeterjehuis en kom erachter wat jij kunt doen om je huis energiezuiniger te maken! Doe de check!

De voordelen van een huis met een goed energielabel zijn:

  • Een warmer, prettiger en comfortabeler huis
  • Lagere energierekening
  • Minder CO2-uitstoot, dus beter voor het klimaat
  • Waardestijging van de woning en kortere verkooptijd
  • Hogere hypotheek mogelijk

Energielabel en het energieverbruik in de praktijk

Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig de installaties zijn. Natuurlijk hangt de energierekening ook af van je gedrag: hoe zuinig stook je, hoeveel warm water gebruik je, hoeveel apparaten heb je en hoe intensief gebruik je die? In soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel kan daarom het energieverbruik toch verschillend zijn.