Verkopers en energielabel

Zoek je energielabel

Benieuwd of jouw huis al een energielabel heeft en wat de score is? Check het met je postcode en huisnummer! Doe de check!
Ga je je huis of vakantiehuis verkopen? Dan ben je verplicht om een geldig energielabel te tonen. Je moet de labelklasse (A++++ t/m G) vermelden in advertenties. En op het moment van de overdracht moet je de pdf met het energielabel overhandigen aan de nieuwe eigenaar.

Heb je op moment van overdracht geen energielabel, dan kun je een boete krijgen. Ook wanneer de labelklasse ontbreekt in advertenties waarin je het huis te koop zet, bijvoorbeeld op Funda of Facebook, kan je een boete krijgen. Bij Zoek je energielabel kan je checken of jouw woning al een energielabel heeft. Is er nog geen label, neem dan contact op met een energieadviseur om een nieuw label te laten vaststellen. Heeft jouw woning al wel een energielabel, maar heb je daarna verduurzamingsmaatregelen genomen? Laat dan ook een nieuw label vaststellen. Verduurzamingsmaatregelen hebben namelijk een positief effect op je energielabel en daarmee op de waarde van je woning.

Vraag het energielabel op tijd aan

Zorg ervoor dat je een geldig energielabel hebt op het moment dat je het huis te koop zet. Kopers zien dan tijdens het zoeken al wat het energielabel is en dit geeft ze extra, waardevolle informatie over jouw woning.

Laat daarom jouw energielabel registreren vóórdat je de woning te koop zet. Begin daar op tijd mee: veel energieadviseurs hebben het erg druk, dus de aanvraag kan langere tijd duren. Misschien kan de makelaar je helpen om een goede energieadviseur te vinden. Je kan ook zelf een adviseur zoeken.

Energielabel registreren: zo doe je dat

Het aanvragen en vaststellen gaat in 4 stappen (vouw de stappen uit voor een uitgebreide uitleg):