Kopers en energielabel

Je gaat niet over één nacht ijs als je een huis koopt. Je bekijkt de vraagprijs, de ligging, het aantal kamers, de tuin. Maar houd je ook rekening met de energiekosten van het huis? Die bepalen een steeds groter deel van jouw woonlasten. Het energielabel laat direct zien of een huis zuinig of onzuinig is.

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, triple of HR++ glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen.

Je hebt recht op een energielabel

Bij witgoed en auto's is het al jaren normaal: een energielabel. Fabrikanten zijn verplicht om hun producten van een label te voorzien. Bij woningen ligt de verplichting bij de verkoper. Je kunt er gerust om vragen, bijvoorbeeld als je een afspraak maakt voor een bezichtiging. De verkoper moet de labelklasse ook vermelden in de advertentie op bijvoorbeeld Funda of Facebook. En op het moment van de overdracht (dus bij de notaris) moet de verkoper de pdf met het label aan je geven. 

Let op: als het huis nog geen geldig energielabel heeft, dan hoeft de verkoper het tot 1 januari 2022 ook niet in de advertentie te vermelden. Is er wél een geldig energielabel, dan moet hij de labelklasse wel in de advertentie zetten. Is het gelukt en ga je het huis van jouw keuze kopen? Dan moet de verkoper op het moment van de transactie wél een energielabel hebben. Heeft hij dat niet, dan loopt hij het risico een boete te krijgen. 

Wat heb je aan een huis met een groen label?

Een energiezuinig huis is gunstig voor je energierekening en voor het milieu. Bovendien zijn woningen met een groen label goed geïsoleerd. Dat maakt wonen behaaglijk: minder koude voeten, geen koude uitstraling van muren en ramen, en minder overlast van geluiden van buiten. En een goede stap richting aardgasvrij wonen!

 

Op alle energielabels staat vermeld of de isolatie van de betreffende woning voldoet aan de ‘Standaard voor isolatie’ en daarmee voldoende is geïsoleerd en aangesloten kan worden op een warmtepomp of een warmtenet. Met deze aanduiding op het label zie je als (potentiële) koper in hoeverre er nog verbeteringen nodig zijn aan je nieuwe huis om aardgasvrij te kunnen wonen en kun je hier bij de aankoop en financiering rekening mee houden. Deze vermelding staat op alle nieuwe labels die na 1 augustus zijn geregistreerd en vanaf 1 september op de labels, die tussen 1 januari en 1 augustus zijn vastgesteld. Zie voor meer informatie www.verbeterjehuis.nl.

Wat als het huis van je dromen een rood label heeft

Het kan zo maar gebeuren dat het huis van je dromen onzuinig is. Meestal ga je zo'n ouder huis verbouwen. Dat is hét moment om je huis energiezuiniger te maken en te gaan isoleren. Ontdek de mogelijkheden, kosten en besparingen op www.verbeterjehuis.nl.

Je kunt de kosten van energiebesparende maatregelen meteen meefinancieren in de hypotheek. Daar is extra ruimte voor in de hypotheek, ondanks de strengere Gedragscode. Ook kun je energiebesparende maatregelen financieren met een lening uit het Energiebespaarfonds en subsidie van de overheid. Lees meer op milieucentraal.nl.

Tips voor het kopen van een energiezuinige woning

  1. 1

    Let op het energielabel.

  2. 2

    Koop op maat: een grote woning verbruikt meer energie dan een kleine.

  3. 3

    Nieuwbouwwoningen na 2006 hebben bijna altijd label A of hoger, en zijn daarmee extra energiezuinig.