Kopers en energielabel

Zoek je energielabel

Benieuwd wat het energielabel is van jouw droomhuis? Check het met de postcode en huisnummer van je beoogde woning! Doe de check!
Je gaat niet over één nacht ijs als je een huis koopt. Je bekijkt de vraagprijs, de ligging, het aantal kamers, de tuin. Veel mensen houden inmiddels ook rekening met het energielabel. Dat bepaalt namelijk een groot deel van jouw woonlasten én de toekomstige investering in verduurzaming. Het energielabel laat direct zien of een huis energiezuinig of -onzuinig is.

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, energiezuinige ventilatie, zonnepanelen en wordt op een duurzame manier verwarmd. Heeft de woning van jouw dromen een slecht energielabel? Hou er dan rekening mee dat er verduurzamingsmaatregelen nodig zijn om er écht een droomhuis van te maken. Vanaf 1 januari 2024 kun je voor een woning met een goed energielabel een hogere hypotheek krijgen. Ook kun je vanaf die datum meer lenen om een woning met een slecht label te verduurzamen. 

Je hebt recht op een energielabel

Het energielabel van de woning zegt je hoe energiezuinig de woning is en geeft je op die manier dus informatie over de waarde van de woning. En over de verbetermogelijkheden! Zorg er dus voor dat je snel inzicht krijgt in het energielabel van de woning waar je interesse in hebt. De verkoper moet de labelklasse vermelden in de advertentie op bijvoorbeeld Funda of Facebook. Is dat niet het geval? Vraag er dan gerust naar. Een afschrift van het label is nog beter dan alleen de informatie over de labelklasse. Dat geeft je namelijk gelijk al inzicht in de verbeteropties, wat wel handig is als je de verduurzaming van je woning uit je hypotheek wilt financieren. Op het moment van de overdracht (dus bij de notaris) is de verkoper sowieso verplicht je de pdf met het label te geven.

Wist je dat Ook als je een vakantiehuis gaat kopen, heb je recht op een energielabel. Vraag er dus naar bij de verkoper.

Hogere hypotheek voor goed energielabel

Een energiezuinig huis is gunstig voor je energierekening en voor het milieu. Bovendien zijn woningen met een groen label goed geïsoleerd. Dat maakt wonen behaaglijk: minder koude voeten, geen koude uitstraling van muren en ramen, en minder overlast van geluiden van buiten. En een goede stap richting aardgasvrij wonen!

Vanaf 1 januari 2024 kun je ook een hogere hypotheek krijgen voor een woning met een goed energielabel. In de tabel zie je hoeveel je extra mag lenen ten opzichte van een woning met label E, F of G.

Energielabel woning Extra bedrag dat je mag lenen voor aankoop
E, F, G € 0
C, D € 5.000
A, B € 10.000
A+, A++ € 20.000
A+++ € 30.000
A++++ € 40.000
A++++ met een energieprestatiegarantie* € 50.000

*De energieprestatiegarantie moet zijn afgegeven voor een periode van minstens 10 jaar

Standaard voor isolatie

Op alle energielabels staat vermeld of de isolatie van de betreffende woning voldoet aan de ‘Standaard voor isolatie’ en daarmee voldoende is geïsoleerd om aardgasvrij te worden. Dat kan bijvoorbeeld door over te stappen op een warmtepomp of door aansluiting op een warmtenet. Met deze aanduiding op het label zie je als (potentiële) koper in hoeverre er nog verbeteringen nodig zijn aan je nieuwe huis om deze hiervoor geschikt te maken. Hier kun je dan bij de aankoop en financiering rekening mee houden. Kijk voor meer informatie op Verbeterjehuis.nl.

Let op: op de energielabels die tussen 1 januari en 1 augustus 2021 zijn geregistreerd stond de Standaard voor isolatie eerder nog niet vermeld. Die vermelding is na 1 september 2021 aan deze labels toegevoegd. Wil je het nieuwe energielabel hebben, inclusief Standaard voor isolatie, dan kun je dat downloaden op MijnOverheid. Je vindt het label bij de Kadastrale Gegevens onder het kopje Wonen. 

Extra lenen voor verduurzamen huis

Het kan zomaar gebeuren dat het huis van je dromen nog geen groen label heeft. Overweeg dan om het huis gelijk te verbouwen en te verbeteren. Dat levert je meteen een comfortabeler huis op én een lagere energierekening.

Om die maatregelen makkelijker te maken, kun je vanaf 1 januari 2024 meer lenen voor verduurzamingsmaatregelen: hoe slechter het energielabel, hoe meer je kunt lenen. 

Energielabel woning Extra bedrag dat je mag lenen voor energiebesparende maatregelen
E, F, G € 20.000
C, D € 15.000
A+++, A++, A+, A, B € 10.000
A++++ € 0 (verbeteren niet nodig)
A++++ met een energieprestatiegarantie* € 0 (verbeteren niet nodig)

Check de informatie op het energielabel 

Op het energielabel vind je veel informatie over de verbetermogelijkheden. Je ziet er bijvoorbeeld waar de isolatie van jouw woning nog niet goed genoeg is, en of de installaties voor verwarming, warm water en koeling energiezuinig genoeg zijn. Ook zie je wat het aandeel hernieuwbare energie is. Lees meer over de informatie die je vindt op het energielabel.

Hoe betaal ik verduurzamingsmaatregelen?

Je kunt de kosten van energiebesparende maatregelen meteen meefinancieren in de hypotheek. Daar is extra ruimte voor in de hypotheek. Ook kun je energiebesparende maatregelen financieren met een lening uit het Energiebespaarfonds. En er is subsidie beschikbaar voor veel verduurzamingsmaatregelen, zoals isolatie of een (hybride) warmtepomp. 

Op de website van Milieu Centraal lees je meer over de voorwaarden voor de subsidie, de Extra hypotheekruimte en de Energiebespaarlening.

Tips voor het kopen van een energiezuinige woning

  1. 01

    Let op het energielabel: hoe groener hoe beter.

  2. 02

    Koop op maat: een grote woning verbruikt meer energie dan een kleine.

  3. 03

    Nieuwbouwwoningen na 2006 hebben bijna altijd label A of hoger, en zijn daarmee extra energiezuinig.