Kopers en energielabel

Je gaat niet over één nacht ijs als je een huis koopt. Je bekijkt de vraagprijs, de ligging, het aantal kamers, de tuin. Maar houd je ook rekening met de energiekosten van het huis? Die bepalen een steeds groter deel van jouw woonlasten. Het energielabel laat direct zien of een huis energiezuinig of -onzuinig is.

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, energiezuinige ventilatie, zonnepanelen en wordt op een duurzame manier verwarmd.

Je hebt recht op een energielabel

Het energielabel van de woning zegt je hoe energiezuinig de woning is en geeft je op die manier dus informatie over de waarde van de woning. En over de verbetermogelijkheden! Zorg er dus voor dat je snel inzicht krijgt in het energielabel van de woning waar je interesse in hebt. De verkoper moet de labelklasse vermelden in de advertentie op bijvoorbeeld Funda of Facebook. Is dat niet het geval? Vraag er dan gerust naar. Een afschrift van het label is nog beter dan alleen de informatie over de labelklasse. Dat geeft je namelijk gelijk al inzicht in de verbeteropties, wat wel handig is als je de verduurzaming van je woning uit je hypotheek wilt financieren. Op het moment van de overdracht (dus bij de notaris) is de verkoper sowieso verplicht je de pdf met het label te geven.

Wat heb je aan een huis met een groen label?

Een energiezuinig huis is gunstig voor je energierekening en voor het milieu. Bovendien zijn woningen met een groen label goed geïsoleerd. Dat maakt wonen behaaglijk: minder koude voeten, geen koude uitstraling van muren en ramen, en minder overlast van geluiden van buiten. En een goede stap richting aardgasvrij wonen!

 

Op alle energielabels staat vermeld of de isolatie van de betreffende woning voldoet aan de ‘Standaard voor isolatie’ en daarmee voldoende is geïsoleerd om aardgasvrij te worden. Dat kan bijvoorbeeld door over te stappen op een warmtepomp of door aansluiting op een warmtenet. Met deze aanduiding op het label zie je als (potentiële) koper in hoeverre er nog verbeteringen nodig zijn aan je nieuwe huis om deze hiervoor geschikt te maken. Hier kun je dan bij de aankoop en financiering rekening mee houden. Zie voor meer informatie www.verbeterjehuis.nl.

 

Let op: op de energielabels die tussen 1 januari en 1 augustus 2021 zijn geregistreerd stond de Standaard voor isolatie eerder nog niet vermeld. Die vermelding is na 1 september 2021 aan deze labels toegevoegd. Wil je het nieuwe energielabel hebben, inclusief Standaard voor isolatie, dan kun je dat downloaden op MijnOverheid. Je vindt het label bij de Kadastrale Gegevens onder het kopje Wonen. 

Wat betekent het als het huis van je dromen nog geen groen label heeft?

Het kan zomaar gebeuren dat het huis van je dromen onzuinig is. Overweeg dan om het huis gelijk te verbouwen en te verbeteren. Dat levert je direct een comfortabeler huis op én een lagere energierekening. Op het energielabel vind je veel informatie over de verbetermogelijkheden. Je ziet er bijvoorbeeld hoe goed de isolatie van jouw woning is, welke installaties er zijn voor verwarming, warm water en koeling en wat het aandeel hernieuwbare energie is. Lees meer over de informatie die je vindt op het energielabel.

Hoe betaal ik verduurzamingsmaatregelen?

Je kunt de kosten van energiebesparende maatregelen meteen meefinancieren in de hypotheek. Daar is extra ruimte voor in de hypotheek. Ook kun je energiebesparende maatregelen financieren met een lening uit het Energiebespaarfonds. En laat je 2 of meer maatregelen uitvoeren, dan kan je 30 procent subsidie krijgen. 

Op de website van Milieu Centraal lees je meer over de voorwaarden voor de subsidie, de Extra hypotheekruimte en de Energiebespaarlening.

Tips voor het kopen van een energiezuinige woning

  1. 1

    Let op het energielabel.

  2. 2

    Koop op maat: een grote woning verbruikt meer energie dan een kleine.

  3. 3

    Nieuwbouwwoningen na 2006 hebben bijna altijd label A of hoger, en zijn daarmee extra energiezuinig.