Kopers en energielabel

Je gaat niet over één nacht ijs als je een huis koopt. Je bekijkt de vraagprijs, de ligging, het aantal kamers, de tuin. Maar houd je ook rekening met de energiekosten van het huis? Die bepalen een steeds groter deel van jouw woonlasten. Het energielabel laat direct zien of een huis zuinig of onzuinig is.

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, triple of HR++ glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen.

Je hebt recht op een energielabel

Bij witgoed en auto's is het al jaren normaal: een energielabel. Fabrikanten zijn verplicht om hun producten van een label te voorzien. Koop je een apparaat met een goed energielabel, dan weet je dat je over de gehele levensduur goedkoper uit bent, dan bij een onzuinig apparaat. En bij woningen is het eigenlijk niet anders. Het energielabel van de woning zegt je hoe energiezuinig de woning is en geeft je op die manier dus informatie over de waarde van de woning. En over de verbetermogelijkheden! Zorg er dus voor dat je snel inzicht krijgt in het energielabel van de woning waar je interesse in hebt. De verkoper moet de labelklasse vermelden in de advertentie op bijvoorbeeld Funda of Facebook. Is dat niet het geval? Vraag er dan gerust naar. Op het moment van de overdracht (dus bij de notaris) is de verkoper sowieso verplicht je de pdf met het label te geven.

Let op: als het huis nog geen geldig energielabel heeft, dan hoeft de verkoper het tot 1 januari 2022 ook niet in de advertentie te vermelden. Is er wél een geldig energielabel, dan moet hij de labelklasse wel in de advertentie zetten. Is het gelukt en ga je het huis van jouw keuze kopen? Dan moet de verkoper op het moment van de overdracht wél een energielabel hebben. Heeft hij dat niet, dan loopt hij het risico dat hij een boete krijgt. 

Wat heb je aan een huis met een groen label?

Een energiezuinig huis is gunstig voor je energierekening en voor het milieu. Bovendien zijn woningen met een groen label goed geïsoleerd. Dat maakt wonen behaaglijk: minder koude voeten, geen koude uitstraling van muren en ramen, en minder overlast van geluiden van buiten. En een goede stap richting aardgasvrij wonen!

 

Op alle energielabels staat vermeld of de isolatie van de betreffende woning voldoet aan de ‘Standaard voor isolatie’ en daarmee voldoende is geïsoleerd en aangesloten kan worden op een warmtepomp of een warmtenet. Met deze aanduiding op het label zie je als (potentiële) koper in hoeverre er nog verbeteringen nodig zijn aan je nieuwe huis om aardgasvrij te kunnen wonen. Hier kun je dan bij de aankoop en financiering rekening mee houden. Deze vermelding staat op alle nieuwe labels die na 1 augustus zijn geregistreerd en vanaf 1 september op de labels, die tussen 1 januari en 1 augustus zijn vastgesteld. Zie voor meer informatie www.verbeterjehuis.nl.

Wat betekent het als het huis van je dromen nog geen groen label heeft?

Het kan zomaar gebeuren dat het huis van je dromen onzuinig is. Overweeg dan om het huis gelijk te verbouwen en energiezuiniger te maken. Dat levert je direct een comfortabeler huis op én een lagere energierekening. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn om het huis van jouw dromen ook nog eens energiezuinig te maken? Op het energielabel vind je daarover al veel informatie. Je ziet er bijvoorbeeld hoe goed de isolatie van jouw woning is, welke installaties er zijn voor verwarming, warm water en koeling en wat aandeel hernieuwbare energie is. Lees meer over de informatie die je vindt op het energielabel.

Hoe betaal ik verduurzamingsmaatregelen?

Zorg ervoor dat je al snel inzicht hebt in het energielabel van jouw woning, zodat je ook weet welke verduurzamingsmaatregelen je wilt doorvoeren. Bij twee of meer maatregelen krijg je 20% subsidie. Je kunt de kosten van deze energiebesparende maatregelen meteen meefinancieren in de hypotheek. Daar is extra ruimte voor in de hypotheek. Ook kun je energiebesparende maatregelen financieren met een lening uit het Energiebespaarfonds. Op de website van Milieu Centraal lees je meer over de Extra hypotheekruimte en de Energiebespaarlening.

Tips voor het kopen van een energiezuinige woning

  1. 1

    Let op het energielabel.

  2. 2

    Koop op maat: een grote woning verbruikt meer energie dan een kleine.

  3. 3

    Nieuwbouwwoningen na 2006 hebben bijna altijd label A of hoger, en zijn daarmee extra energiezuinig.