Huurders en energielabel

Ga je verhuizen naar een huurwoning? Dan heb je recht op een energielabel van de verhuurder. Voor de huurpunten wordt gekeken naar het energielabel. Deze meet hoe energiezuinig een woning is. Een zuinige woning krijgt meer huurpunten.

Het huren van een woning met een groen energielabel heeft als voordelen dat de energielasten lager zijn en het wooncomfort beter is. Al hangt de energierekening ook af van hoe zuinig of onzuinig je zelf omgaat met je verwarming, warm water en elektriciteit. Als je bijvoorbeeld alle deuren in huis sluit en alleen de ruimtes verwarmt waar je veel bent, dan kun je daarmee gemiddeld 240 euro per jaar besparen. Kijk voor meer energiebespaartips op de website van Milieu Centraal.

Energiezuinige woning en huurpunten

De energiezuinigheid van een huurwoning telt mee in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (wws). Door de introductie van het vereenvoudigde energielabel in januari 2015 en het nieuwe energielabel in 2021 zijn er verschillende manieren om de energiezuinigheid mee te tellen.

De vier mogelijkheden zijn:

  • De verhuurder heeft een (oud, uitgebreid) energielabel dat is geregistreerd vóór 2015 en dat niet ouder is dan 10 jaar. In dit geval bepaalt de labelklasse (A t/m G) het aantal huurpunten dat de verhuurder mag doorrekenen in de maximale huur.
  • De verhuurder heeft een vereenvoudigd energielabel of een Energie-index dat is geregistreerd tussen 2015 en 2021 en dat niet ouder is dan 10 jaar. De labelklasse (A t/m G) of de punten van de energie-index bepalen het aantal huurpunten dat de verhuurder mag doorrekenen in de maximale huur.
  • De verhuurder heeft na 1 januari 2021 een energielabel laten registreren door een energieadviseur. De labelklasse (A++++ t/m G) bepaalt het aantal huurpunten dat de verhuurder mag doorrekenen in de maximale huur.
  • De verhuurder heeft geen geldig geregistreerd energielabel of energie-index. In dit geval leidt de verhuurder de huurpunten af van het bouwjaar van de woning. In veel gevallen betekent dit dat er minder huurpunten gerekend worden.

Energiezuinigere woning? Vraag het je verhuurder

Wil je graag dat jouw verhuurder stappen neemt om jouw woning energiezuiniger te maken? Ga daarover het gesprek aan met de verhuurder. Meer informatie en advies kun je vinden bij de Woonbond.