Milieu Centraal

Energielabel Televisie

We zitten bijna een kwart van ons wakkere leven voor de televisie en dat vergt stroom. Het loont dus om na te denken over de aanschaf van het juiste scherm. Sinds 2011 is het energielabel op televisies verplicht; dat maakt het kiezen van een energiezuinige televisie makkelijker.

Energielabel toegelicht

1556televisie -560

De verschillende soorten televisies zijn niet even zuinig met stroom. Lcd-led is het energiezuinigste type televisie, een plasmascherm is het minst zuinig. Lcd is ook een redelijk zuinige keuze en de ouderwetse beeldbuis is zelfs iets zuiniger dan lcd. Je bespaart dus niet per se elektriciteit als je jouw oude toestel vervangt door een plat scherm - al kan een klein lcd-led-scherm wel zuiniger zijn. Het energielabel helpt je het stroomverbruik te vergelijken.

Energielabel ontwikkelt komende jaren

Tv's hadden lang geen energielabel, maar vanaf 2011 is een energielabel voor nieuwe televisies verplicht. Daardoor kun je verschillende tv's vergelijken: het energielabel laat zien welke zuinig is met stroom. Handig, want de verschillen tussen televisies zijn groot. De zuinigste televisies, lcd-led-tv’s, hebben vaak label A+, A of B maar er zijn ook A++-lcd-led-televisies. Lcd-televisies en plasmatelevisies hebben vaak label B of C. Het A+++ label bestaat nog niet bij televisies. 

Bespaartips gebruik televisie

  • Voor alle typen televisies geldt, ongeacht het energielabel: hoe groter het scherm, hoe hoger het energiegebruik. Een televisie van 42 inch gebruikt ruim anderhalf keer zoveel stroom als een televisie van 32 inch met hetzelfde energielabel.
  • Een prettige kijkafstand om aan te houden is minimaal vier keer zo groot als de diagonaal van het beeldscherm.
  • Zet de helderheid en het contrast van de tv lager; dat verlaagt het stroomverbruik met tientallen procenten.
  • Analoog kijken is energiezuiniger dan digitaal: een digitale decoder verbruikt veel stroom, ook als hij op stand-by staat.
  • Meer handige tips over energiebesparing staan op www.milieucentraal.nl/televisie.