Televisie

Het energielabel van televisies (en andere beeldschermen) loopt vanaf 1 maart 2021 van A tot G. Label A is het meest zuinige label, G het minst zuinige. Milieu Centraal legt uit wat er op het label staat en waar je op kan letten.

Het energielabel laat zien hoe zuinig de televisie omgaat met energie. Behalve op de labelklasse (de letter) kan je ook letten op het energieverbruik per 1.000 uur. Daarmee kan je verschillende beeldschermen goed vergelijken. Verder vind je op het label informatie over het verbruik als je in HDR kijkt en hoe groot het beeldscherm is.

Hoe ziet het energielabel eruit?

Afbeelding energielabel televisie. Op de pagina staat een toegankelijke uitleg van de afbeelding.
Klik op het vergrootglas om de afbeelding te vergroten

Wat staat er op het energielabel?

De volgende informatie staat op het energielabel:

  • energie efficiëntie klasse ('het energielabel'). Met de letters A tot en met G wordt aangegeven hoe zuinig de koelkast of vriezer is. Label A is het zuinigst (donkergroen), label G het minst zuinig (rood)
  • energieverbruik in kilowattuur per 1000 uur
  • energie efficiëntie bij High Dynamic Range (HDR), aangegeven met klassen
  • energie efficiëntie bij High Dynamic Range (HDR), in kilowattuur per 1000 uur.
  • beeldschermdiagonaal in centimeter en inches
  • resolutie in pixels.

Bovenaan het energielabel staat een qr-code die je kunt scannen voor meer informatie. En daaronder staan het merk en model.

Energielabel op 1 maart 2021 vernieuwd

Het energielabel voor televisies is op 1 maart 2021 vernieuwd. Het nieuwe label loopt van A (donkergroen) tot G (rood). A is het meest zuinige energielabel, G het minst zuinige.

Voor 1 maart 2021 liep het label van A++ tot D. Omdat de plusjes voor veel mensen onduidelijk waren, zijn die nu verdwenen. Dat betekent niet dat televisies nu minder zuinig zijn geworden, integendeel. Een televisie met het nieuwe label F is zuiniger dan hetzelfde model met het oude label A++. De zuinigste televisies die nu te koop zijn, hebben label D of E. 

Het label in de winkel

Winkels hadden na 1 maart 2021 ongeveer 2 weken de tijd om alle oude labels te vervangen door nieuwe. Toch kan je tot december 2021 nog televisies met een oud energielabel (met de plusjes) in de winkel of op de website tegenkomen. Dat zijn oude modellen die niet meer nieuw worden gemaakt. Omdat ze vanzelf uitverkocht raken, hoeft de fabrikant ze niet van een nieuw label te voorzien.

Bij sommige webwinkels vind je nog televisies met het oude label. Hoe weet je nou of je met het oude of het nieuwe label te maken hebt?

  • Op het oude label staat het stroomverbruik weergegeven in kWh/annum (dit is het stroomverbruik per jaar). Op het nieuwe label staat kWh/1000h (dit is het stroomverbruik per 1000 uur tv-kijken).
  • Op het nieuwe label staat ook altijd het stroomverbruik met HDR-instellingen. Op het oude label staat dit niet.
  • Vuistregel:
    • Heeft een televisie label A, B of C? Dan is dat nog het oude label.
    • Heeft een televisie label E, F of G? Dan is dat het nieuwe label.
    • Bij label D kan het om het oude of nieuwe label gaan. Kijk dan of het stroomverbruik is weergegeven in kWh/annum (oud label) of kWh/1000h (nieuw label).

Duurder in de winkel maar minder energiekosten

Een zuinige televisie is in de winkel vaak wat duurder dan een minder zuinig model. Maar in gebruik zijn zuinige beeldschermen goedkoper doordat ze minder stroom gebruiken. Daardoor verdien je in elk geval een deel van de kosten terug.

Voor het milieu is een zuinige televisie altijd de beste keuze.

Meer over het energielabel

Lees verder Wil je wat meer weten over het energielabel, bijvoorbeeld hoe het wordt vastgesteld? Kijk op Energielabel op apparaten. Energielabel op apparaten

Bespaartips televisie

  1. 01

    Ga je een televisie kopen? Kies voor een zuinig model met een (donker)groen energielabel. En kijk ook naar het stroomverbruik per 1.000 uur: daarmee kan je verschillende soorten en maten goed vergelijken.

  2. 02

    Voor alle televisies geldt: hoe groter het scherm, hoe hoger het energiegebruik. Een televisie van 42 inch gebruikt ruim anderhalf keer zoveel stroom als een televisie van 32 inch met hetzelfde energielabel.

  3. 03

    Let ook op het energiegebruik van je decoder. Stel bijvoorbeeld de standby op de ECO-stand in zodat deze zo weinig mogelijk energie gebruikt. Oudere decoders gebruiken meestal veel energie. Is de decoder kapot of krijg je een nieuwe van je provider? Vraag dan om een model dat zuinig is met energie.

  4. 04

    Meer handige tips over energiebesparing staan op milieucentraal.nl/televisie.