Energielabel uitgelegd

Je krijgt het energielabel van de energieadviseur die de kenmerken van jouw woning heeft opgenomen. Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. In het energielabel staat nog veel meer informatie die je goed kunt gebruiken om je woning te verbeteren.

Je kunt hieronder een voorbeeld van een energielabel bekijken. Ook vind je uitleg bij de verschillende onderdelen. 

Voorbeeld energielabel

Bovenaan het energielabel vind je de labelletter van jouw woning. Bij het berekenen hiervan kijkt de energieadviseur naar de energieprestatie van jouw woning. Op de voorpagina van het energielabel vind je een korte samenvatting bij de verschillende onderdelen die bepalen hoe energiezuinig jouw woning is. Hieronder zie je een voorbeeld van een woning met energielabel C (versie vanaf 4 april 2024).

Voorbeeld van Energielabel van woning met label C, versie vanaf 4 april 2024
Vergroot afbeelding
Klik op het vergrootglas om de afbeelding te vergroten

Voorbeeld energielabel C

In dit voorbeeld (.pdf) van een woning met energielabel C zie je welke informatie je nog meer krijgt.  Bekijk het voorbeeld (.pdf)

Dit vind je op het energielabel

Isolatie

Hoe goed zijn de bouwdelen van jouw woning geïsoleerd?

Scoort jouw woning een min op 1 van de onderdelen? Dan kun je daar het beste meteen beginnen met isoleren. Daar is namelijk veel winst te behalen. Maar kijk ook naar de onderdelen die al wel een +/- of + scoren, want ook daar zijn nog verbeteringen mogelijk. Verbeter je de isolatie van jouw woning? Dan levert dat je een lagere energierekening op én een comfortabelere woning.

Is de isolatie goed genoeg?

Op het energielabel staat ook een doel voor de totaalscore voor de isolatie en ventilatie van je woning, de 'standaard voor isolatie'. Haalt je woning deze standaard, dan is die geschikt voor verwarming zonder aardgas, zoals met een warmtepomp of lage temperatuur warmtenet. Lees hierover meer op www.verbeterjehuis.nl.

Installaties

Welke installaties gebruik je voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling?

  • Heb jij een installatie voor verwarming en warm water waarmee je geen aardgas gebruikt, bijv. een warmtepomp? Dan zie je dat terug onder nummer 7, 8 en 9 en hoef je jouw woning op dat punt niet te verbeteren. Heb je nog wel installaties op aardgas? Die kun je beter vervangen door een installatie op hernieuwbare energie.
  • Hoe beter de isolatie en hoe meer de naden en kieren in je woning dichtgemaakt zijn, hoe belangrijker ventilatie wordt. Want als er geen verse lucht meer binnenkomt via naden en kieren, dan moet je dat op een andere manier regelen. Zo houd je de lucht in jouw woning gezond. Bij punt 10 zie je terug welke ventilatie installatie jouw woning heeft en of hier verbetering is aanbevolen. Ventilatiesystemen met warmteterugwinning en vraagsturing gaan slim om met energie.
  • Gebruik je in jouw huis een airco of een ander mechanisch koelsysteem? Dan is daar relatief veel energie voor nodig. Beter is het om te investeren in energiezuinige manieren om je huis koel te houden.

Aardgasaansluiting

Hier lees je of voor de verwarming van jouw woning nog gebruik wordt gemaakt van een aardgasaansluiting. Verwarming op basis van fossiele energie veroorzaakt veel CO2-uitstoot en daar wil Nederland vanaf. Gebruikt jouw woning nog aardgas, bereid je dan voor op de overgang naar hernieuwbare energie.

Warmtebehoefte wintermaanden

Hoe beter jouw woning geïsoleerd is, hoe minder energie er nodig is om het ’s winters warm te krijgen en houden. Heeft jouw woning een hoge warmtebehoefte, dan is er veel energie nodig voor verwarming. Heeft jouw woning juist een lage warmtebehoefte, dan is er weinig energie nodig voor verwarming.

Risico op hoge binnentemperaturen in de zomer

Warmere zomers maken we steeds vaker mee, waardoor het risico op hoge binnentemperaturen toeneemt. Met buitenzonwering en betere dakisolatie houd je je woning in de zomer lekker koel.

Aandeel hernieuwbare energie

Energie uit fossiele brandstoffen zorgt voor veel CO2-uitstoot en dat is slecht voor het klimaat. Hernieuwbare energie wordt gehaald uit zon, biomassa, lucht of de bodem. Hoe meer hernieuwbare energie je zelf opwekt, hoe lager je aandeel fossiele energie en daarmee hoe beter je energielabel.

Over deze woning en Opnamedetails

Onderaan de voorpagina van jouw energielabel vind je ten slotte details over jouw woning en over de energieadviseur die het energielabel heeft geregistreerd.

Beter energielabel? Lagere energierekening

Na de korte samenvatting op de voorpagina, lees je op de tweede pagina een toelichting op het energielabel én krijg je een indicatie van je energierekening. Deze indicatie is gebaseerd op gemiddelde cijfers voor hetzelfde soort woningen als die van jou. Daarbij is gekeken naar het totale energieverbruik. Dat betekent het verbruik voor verwarming, warm water en koeling van je woning, maar ook voor apparaten zoals de koelkast, tv en verlichting. Niet iedereen leeft even zuinig, dus daarom zie je hier ook een verdeling in laag, gemiddeld en hoog energieverbruik.

Ga jij je huis verduurzamen en krijg je een beter energielabel? Dan zie je hier hoe jouw energierekening daardoor kan dalen. Verander jij je gedrag en ga je van een hoog naar gemiddeld of zelfs laag energieverbruik? Bijvoorbeeld door korter te douchen? Of door oude apparaten te vervangen door energiezuinige opvolgers? Dan zie je ook wat voor effect dat kan hebben op je energierekening.

Hier kun je verbeteren

Verderop in het energielabel vind je een meer uitgebreide uitleg per bouwdeel en installatie in jouw woning. Je leest waarom dat onderdeel belangrijk is voor de energiezuinigheid van jouw huis, hoe jouw woning op het betreffende onderdeel scoort en wat je nog kunt verbeteren. Wil je weten waar je het beste kunt beginnen, hoeveel het ongeveer gaat kosten en hoeveel subsidie je zou kunnen krijgen? Kijk dan op verbeterjehuis.nl